Κόσμος Κυριακή 9/05/2021, 07:41
ΚΟΣΜΟΣ

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τα θραύσματα του κινεζικού πυραύλου

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τα θραύσματα του κινεζικού πυραύλου

Στον Ινδικό Ωκεανό, κοντά στις Μαλδίβες, έπεσαν θραύσματα του κινεζικού πυραύλου Long March 5B σημαίνοντας λήξη συναγερμού. Όπως ανακοίνωσε η κινεζική διαστημική υπηρεσία, το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ο πύραυλος είχε εκτοξευθεί στις 29 Απριλίου και οι επιστήμονες παρακολουθούσαν για μέρες την πορεία του, αν και οι πιθανότητες τα συντρίμμια του να χτυπήσουν οτιδήποτε ή να προκαλέσουν τραυματισμούς ήταν μικρές. Πριν από την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, το στέλεχος του κινεζικού πυραύλου είχε μήκος 33 μέτρα, διάμετρο 5 μέτρα και βάρος 18 τόνους. Τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης. Ωστόσο, κάποια από τα εξαρτήματά του, όπως οι οδεύσεις των αερίων και οι δεξαμενές καυσίμων είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και γι΄αυτό οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι θα έφταναν στην επιφάνεια της Γης. 

Το απόγευμα του Σαββάτου η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, καθώς η Ελλάδα βρισκόταν μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας, στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News