Κόσμος Σάββατο 8/05/2021, 13:25
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Συμφωνία με τις Pfizer-Biontech για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων

Κομισιόν: Συμφωνία με τις Pfizer-Biontech για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων

Νέο συμβόλαιο με τις εταιρείες Pfizer-Biontech για την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για την περίοδο 2021-2023 ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις ενέκρινε συμβόλαιο για 900 εκατομμύρια εγγυημένες δόσεις (με το δικαίωμα αγοράς ακόμη 900 εκατομμυρίων δόσεων) με τις Biontech και Pfizer για το 2021-2023» έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter. Σημείωσε ακόμη πως θα ακολουθήσουν κι άλλα συμβόλαια κι άλλες τεχνολογίες εμβολίων.

Όπως έγινε παράλληλα γνωστό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κομισιόν επιδιώκει την επιτάχυνση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ενωση πειραματικών φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, με στόχο να δοθεί το πράσινο φως σε τουλάχιστον τρία νέα φάρμακα μέχρι τον Οκτώβριο. Η Επιτροπή σκοπεύει να καταρτίσει ένα χαρτοφυλάκιο με 10 πιθανά φάρμακα κατά της Covid-19 και να πιστοποιήσει τα πέντε πιο υποσχόμενα από αυτά μέχρι τον Ιούνιο, προσδοκώντας να κινήσει τις διαδικασίες κοινής προμήθειας για λογαριασμό των κυβερνήσεων της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους.

Μισέλ για πατέντες: Έτοιμη για συζητήσεις η Ε.Ε. εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις

Νωρίτερα σήμερα, προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου των 27 στο Πόρτο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε στο μεταξύ πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να συζητήσουν για μια άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 εφόσον υπάρξουν «συγκεκριμένες προτάσεις».

«Στο ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν πιστεύουμε πως αυτό μπορεί να αποτελέσει βραχυπρόθεσμα μια ‘μαγική λύση’, όμως πιστεύουμε ότι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το θέμα αυτό μόλις μπουν στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News