Κόσμος Παρασκευή 7/05/2021, 21:44
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Ευελπιστεί σε συνάντηση με τον Πούτιν σύντομα

Οι διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά για τον προγραμματισμό της Συνόδου συνεχίζονται.

Μπάιντεν: Ευελπιστεί σε συνάντηση με τον Πούτιν σύντομα

Την πίστη ότι σύντομα θα μπορέσει σύντομα να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε σήμερα Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την ίδια ώρα που ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως δεν είναι αναγκαίο οι υπάρχουσες διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας να επιλυθούν πριν από μια σύνοδο κορυφής.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ανέφερε  ότι επιθυμεί να έχει συνάντηση με τον Πούτιν παρά την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία.

«Δεν επηρεάζει την επιθυμία μου να έχω μια προσωπική συνάντηση (με τον Ρώσο πρόεδρο) και μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι πριν είχε περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή. Έχει αποσύρει κάποια στρατεύματα», δήλωσε.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει συνάντηση με τον Πούτιν τον Ιούνιο, ανέφερε ότι «είμαι βέβαιος πως θα καταφέρουμε να την πραγματοποιήσουμε. Δεν έχουμε αποφασίσει συγκεκριμένη ημερομηνία και μέρος. Αυτό ακόμα το εξετάζουμε».

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως υποστηρίζουν την Ουκρανία απέναντι στην ενίσχυση των στρατευμάτων εκ μέρους της Μόσχας, κάτι που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έχει χαρακτηρίσει ως «ριψοκίνδυνο».
Ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του επιθυμούν να προγραμματιστεί μια Σύνοδος με τον Πούτιν σε Τρίτη χώρα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στην Ευρώπη στα μέσα Ιουνίου για τη συνάντηση των G7 στη Βρετανία καθώς για συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Οι διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά για τον προγραμματισμό της Συνόδου συνεχίζονται, επισήμανε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Εξετάζουμε ακόμη ζητήματα όπως το μέρος που θα διεξαχθεί, την ημερομηνία, την ατζέντα κτλ. – αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως σε επίπεδο προσωπικού. Στην πραγματικότητα, εξαρτάται από τι επιθυμούν οι ίδιοι να επιτύχουν», σημείωσε η Ψάκι.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα τη μεταχείριση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. Ωστόσο, η Ψάκι δήλωσε ότι αυτές οι διαφορές δεν είναι απαραίτητο να επιλυθούν πριν από τη διεξαγωγή μιας Συνόδου μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν.

«Εννοείται ότι αξίες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, είναι όλα ζητήματα που έχουν εγείρει στους ομολόγους τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Αλλά η πρόσκληση για μια συνάντηση δεν έγινε με την προϋπόθεση να έχουν επιλυθεί νωρίτερα όλα αυτά τα ζητήματα. Εκτιμούμε ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε διαφωνίες», τόνισε η Ψάκι.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News