Κόσμος Πέμπτη 6/05/2021, 13:29
ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα «Ινδία»: Πώς εκτινάχθηκαν από τα 100 στα 8.600 ημερησίως τα κρούσματα στο Νεπάλ

Η νέα «Ινδία»: Πώς εκτινάχθηκαν από τα 100 στα 8.600 ημερησίως τα κρούσματα στο Νεπάλ

Η κατάσταση στο Νεπάλ επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και θυμίζει επικίνδυνα την Ινδία. Τα κρόυσματα Covid-19 έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, το σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση και ο πρωθυπουργός της χώρας ζητάει τη βοήθεια άλλων κρατών.

Το Νεπάλ παρουσιάζει πλέον 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ημερησίως- περίπου τον ίδιο αριθμό που παρουσίαζε η Ινδία πριν από δύο εβδομάδες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο το 44% των τεστ κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα βγήκαν θετικά και οι αρχές προειδοποίησαν για άνευ προηγουμένου κρίση. Τα κρεματόρια, όπως συμβαίνει και στην Ινδία, γεμίζουν. 

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ινδία είναι μία τρομακτική πρόγευση από το μέλλον του Νεπάλ. Εάν δεν θέσουμε υπό έλεγχο την Covid-19, θα χάνονται ολοένα και περισσότερες ζωές ανά λεπτό» δήλωσε στο CNN ο Νέτρα Πράσαντ Τιμσίνα, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα.

Το Νεπάλ έχει ένα εύθραυστο σύστημα υγείας με μικρότερο αριθμό γιατρών αναλογικά με τον πληθυσμό του από ό,τι η Ινδία και χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από την γειτονική του χώρα. Αυτά τα δεδομένα κάνουν πολλούς να φοβούνται ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί πολύ πιο επώδυνη από ό,τι στην Ινδία.

Μαζικές δημόσιες εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ, πολιτικές συγκεντρώσεις και γάμοι με εκατοντάδες καλεσμένους είχαν ως αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλωθεί ταχύτατα. Αν και έχει πλέον αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα και έχει επιβάλλει σκληρό lockdown στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, ίσως τα μέτρα να ήρθαν πολύ αργά. Δεν είχαν χαλαρώσει μόνο οι πολίτες είχε χαλαρώσει υπερβολικά και η ίδια η κυβέρνησ, όπως σχολιάζουν αναλυτές. 

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από έναν μήνα η χώρα των 31 εκατομμυρίων ανθρώπων κατέγραφε περίπου 100 κρούσματα ημερησίως. Σήμερα καταγράφει πάνω 8.600. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News