Κόσμος Τετάρτη 5/05/2021, 15:16
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Sinopharm: Ειδικοί του ΠΟΥ αμφισβητούν τα δεδομένα για την ασφάλειά του

Εμβόλιο Sinopharm: Ειδικοί του ΠΟΥ αμφισβητούν τα δεδομένα για την ασφάλειά του

Ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασαν «πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη» στα δεδομένα που παρείχε η κρατικά ελεγχόμενη κινεζική Sinopharm για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 σχετικά με τον κίνδυνο παρενεργειών σε ορισμένους ασθενείς, αν και γενικά εμπιστεύονται την ικανότητα του εμβολίου να προσφέρει προστασία έναντι της νόσου. Αυτό αποκαλύπτει έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε ότι το έγγραφο για το εμβόλιο της Sinopharm BBIBP-CorV ήταν «μία από τις πολλές πηγές» στις οποίες βασίζονται οι συστάσεις του οργανισμού για τη χρήση των εμβολίων. Η σχετική οδηγία για το εμβόλιο της Sinopharm αναμένεται να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα. Η ίδια η κινεζική εταιρεία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο. 

Το εμβόλιο αυτό έχει εγκριθεί από 45 χώρες και δικαιοδοσίες για χρήση σε ενήλικες. Έχουν ήδη χορηγηθεί 65 εκατομμύρια δόσεις του. Το έγγραφο των ειδικών του ΠΟΥ περιλαμβάνει δεδομένα από κλινικές δοκιμές στην Κίνα, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών είναι 78,1% ύστερα από δύο δόσεις, σύμφωνα με το έγγραφο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι δύο δόσεις του εμβολίου BBIBP-CorV είναι αποτελεσματικές στο να προστατεύσουν έναντι της Covid-19 ενήλικες 1-59 ετών» γράφουν. Αλλά προσθέτουν: «Η ανάλυση της ασφάλειας του εμβολίου μεταξύ των συμμετεχόντωνμε υποκείμενα νοσήματα στηρίζεται σε πολύ χαμηλό αριθμό ατόμων». «Έχουμε πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη για την ποιότητα των στοιχείων σχετικά με τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών ύστερα από μία ή δύο δόσεις του εμβολίου». 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News