Κόσμος Τετάρτη 5/05/2021, 14:52
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Γιατί η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων παίρνει νέα μέτρα

Το 62,2% έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου

Γιατί η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων παίρνει νέα μέτρα

Μπορεί να έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 60% του ενήλικου πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα, όμοια μ’ αυτά που εφαρμόστηκαν στα τέλη του 2020.

Ο λόγος για τις Σεϋχέλλες, οι οποίες καταγράφουν μια αξιοσημείωτη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι έχουν το υψηλότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού σ’ όλο τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες, όλα τα σχολεία της νησιωτικής χώρας θα μείνουν κλειστά, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αθλητική δραστηριότητα. Επίσης, τίθεται εκ νέου όριο στις συναθροίσεις πολιτών και περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

«Παρά τις όποιες προσπάθειες έχουμε κάνει, η κατάσταση στη χώρα είναι κρίσιμη, με πολλά ημερήσια κρούσματα» δήλωσε η υπουργός Υγείας, Πέγκυ Βίντοτ, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Οι Σεϋχέλλες, οι οποίες βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό και διαθέτουν πληθυσμό 98.000 κατοίκων, είναι υψηλά εξαρτημένες από τον τουρισμό και το ξένο συνάλλαγμα, όπως και η Ελλάδα, καθώς αποτελούν δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό.

Γι αυτόν τον λόγο, η τοπική κυβέρνηση ξεκίνησε άμεσα τους εμβολιασμούς, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει εμβολιαστεί το 62,2% του πληθυσμού, το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως (σ.σ. ακολουθεί το Ισραήλ με 55,9%)

Το 59% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί, αφορούσε το εμβόλιο Sinopharm από την Κίνα, ενώ το εναπομείναν 31% αφορούσε μια παραλλαγή του AstraZeneca, το Covishield, το οποίο αδειοδοτείται από την Ινδία.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής λόγος εκτίναξης των νέων περιστατικών Covid, αν και αρκετοί θεωρούν ότι η βασική αιτία οφείλεται στη «χαλάρωση» των ντόπιων, οι οποίοι δεν τηρούν πλέον το προληπτικό μέτρο της φυσικής απόστασης.

Στις 3 Μαΐου, ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ενεργών περιστατικών ξεπέρασε και πάλι το όριο των 1.000 ατόμων, όταν στις 28 Απριλίου ανέρχονταν σε μόλις 612.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News