Κόσμος Τρίτη 4/05/2021, 13:52
ΚΟΣΜΟΣ

Ζουλού: 6 βασίλισσες, πολλά εκατομμύρια και ένας ύποπτος θάνατος

Ζουλού: 6 βασίλισσες, πολλά εκατομμύρια και ένας ύποπτος  θάνατος

Πριν από περίπου έναν μήνα έφυγε από τη ζωή ο Goodwill Zwellithini, βασιλιάς των Ζουλού, της πολυπληθέστερης εθνοτικής ομάδας στη Νότια Αφρική, η οποία μετράει περίπου 11 εκατομμύρια μέλη. Αν και δεν είχε εκτελεστική εξουσία, ο ρόλος του εθεωρείτο καθοριστικός για τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι έξι σύζυγοι- βασίλισσες παρέστησαν η μία δίπλα στην άλλη στην κηδεία του μαζί με τα 28 παιδιά τους και υποσχέθηκαν ενότητα. Έδωσαν στην γηραιότερη εξ αυτών, την 65χρονη Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu, τον θρόνο.  

Τώρα η βασιλική οικογένεια θρηνεί για δεύτερη φορά τον αιφνίδιο όσο και ύποπτο, όπως σχολιάζουν τοπικά μέσα, θάνατο της 65χρονης  Shiyiwe Mantfombi. Σε σύντομη ανακοίνωσή της η βασιλική οικογένεια ανακοίνωσε «βαθιά στενοχωρημένη και σοκαρισμένη» και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κενό εξουσίας. 

Δεν έγιναν γνωστά τα αίτια του θανάτου της Mantfombi και οι φήμες έχουν οργιάσει. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαστε δολοφόνοι» δήλωσε στα τοπικά μέσα η πριγκίπισσα Thembi καθώς μαίνεται η πικρή διαμάχη για τη διαδοχή. Αν και ο 47χρονος πρίγκιπας Misuzulu θεωρείται επόμενος στην διαδοχή, η βασίλισσα Sibongile Dlamini είναι αποφασισμένη να κινηθεί νομικά, ώστε να πάρει η ίδια τον τίτλο. Απαιτεί δε σε κάθε περίπτωση το 50% τηςν περουσίας.

Αφού δεν φέρει ουσιαστική εξουσία, τι προνόμια έχει ο τίτλος; Όποιος οριστεί βασιλιάς θα διαχειρίζεται ουσιαστικά τα κονδύλια των περίπου 4,5 εκατ. δολαρίων που δίδονται από το κράτος για τη συντήρηση των 7 παλατιών, αλλά και τη δράση της βασιλικής οικογένειας (εκπαιδευτικά προγράμματα, εκστρατείες ενημέρωσης κτλ). Παράλληλα θα λαμβάνει μισθό περίπου 60.000 δολαρίων τον μήνα, ενώ θα είναι ιδιοκτήτης μίας τεράστιας έκτασης γης, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια. 

Μία συμφωνία που υπεγράφη το 1994 στις τελευταίες ημέρες του απαρτχάιντ είχε δώσει στον βασιλιά Goodwill Zwelithini, μία έκταση άνω των 11.000 τετραγωνικών μιλίων, η οποία τον καθιστούσε έναν από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στον κόσμο. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News