Κόσμος Κυριακή 2/05/2021, 16:45
ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ

Κινεζικά social media: Σοκαριστική ανάρτηση με υπονοούμενα

Κινεζικά social media: Σοκαριστική ανάρτηση με υπονοούμενα

Σοκ προκάλεσε μία ανάρτηση στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κορυφαίο όργανο επιβολής του νόμου της Κίνας που αντιπαραθέτει την επιτυχή εκτόξευση από την χώρα μιας διαστημικής κάψουλας στο διάστημα με μία πυρά αποτέφρωσης στην Ινδία. Μετά το αρχικό σοκ μαζί με την οργή και τη διαδικτυακή κριτική που πυροδότησε σε ολόκληρη την Κίνα, η ανάρτηση διαγράφηκε.

Πιο συγκεκριμένα, έγινε σύγκριση ανάμεσα στις φωτογραφίες της εκτόξευσης της κάψουλας Tianhe με αυτό που φαινόταν να αποτελεί πυρά για μαζική αποτέφρωση στην Ινδία με νεκρούς από κορωνοϊό, με τίτλο στην ανάρτηση μέσω Διαδικτύου «Η Κίνα ανάβει φωτιά έναντι της Ινδίας που ανάβει φωτιά».

Η ανάρτηση το Σάββατο από την Κεντρική Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Θεμάτων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στον επίσημο λογαριασμό της στην ιστοσελίδα Sina Weibo συνοδεύτηκε από ένα hashtag που σημείωσε ότι τα νέα κρούσματα Covid-19 στην Ινδία ξεπέρασαν τα 400.000 την ημέρα.

Ωστόσο, λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, η ανάρτηση δεν ήταν πλέον εφικτό να βρεθεί καθώς διαγράφηκε. Πολλοί Κινέζοι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν σοκ και θυμό για την αναισθησία της ανάρτησης.

Οι επίσημοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει «να κρατούν ψηλά το έμβλημα του ανθρωπισμού αυτή τη στιγμή, να δείχνουν συμπάθεια για την Ινδία και να τοποθετούν σταθερά την κινεζική κοινωνία σε ένα ηθικό υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο Χου Ξιτζίν, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times που έχει την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος, σχολιάζοντας τη διαγραμμένη ανάρτηση. Ο Χου είπε ότι τέτοιες μέθοδοι δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αποκτήσουν επισκεψιμότητα επίσημοι λογαριασμοί κοινωνικών μέσων.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο. 

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ινδίας είναι ιδιαίτερα τεταμένες τους τελευταίους μήνες. Μια συνοριακή διαμάχη που έπληξε τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών έχει αμβλύνει το εθνικιστικό κλίμα και στις δύο πλευρές. Οι εντάσεις παραμένουν παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες υψηλού επιπέδου, με την Ινδία να πιέζει πρόσφατα την Κίνα να πάψει να έχει αξιώσεις από όλα τα σημεία τριβής κατά μήκος των συνόρων.

Το περιστατικό αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να στείλει μήνυμα συλλυπητηρίων στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι την Παρασκευή και να προσφέρει βοήθεια στο Νέο Δελχί που δοκιμάζεται τα μέγιστα από την πανδημία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News