Κόσμος Παρασκευή 30/04/2021, 08:23
ΚΟΣΜΟΣ

Δουλεύει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech κατά της ινδικής μετάλλαξης;

Δουλεύει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech κατά της ινδικής μετάλλαξης;

Αισιόδοξος ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η BioNTech σε συνεργασία με τη Pfizer είναι αποτελεσματικό και κατά της μετάλλαξης που ξεκίνησε από την Ινδία εμφανίστηκε ο CEO της εταιρείας, Ουγκούρ Σαχίν. 

Το στέλεχος, γνωστό ως B.1.617, περιέχει δύο βασικές μεταλλάξεις που η κάθε μία έχει βρεθεί σε άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Αφότου εντοπίστηκε στην Ινδία, θεωρείται ότι ευθύνεται για την έκρηξη των κρουσμάτων και τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί ανά τον πλανήτη. 

Όπως είπε ο Σαχίν στο CNBC, η BioNTech έχει δοκιμάσει το εμβόλιό της κατά αντίστοιχων διπλών μεταλλάξεων. Με βάση αυτά τα στοιχεία, νιώθει αισιόδοξος ότι το σκεύασμα θα προστατεύει και απέναντι σε αυτό το στέλεχος. 

«Εξετάζουμε το στέλεχος και τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες εβδομάδες», είπε. 

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει βρεθεί αποτελεσματικό απέναντι σε άλλες μεταλλάξεις, όπως η B.1.1.7 που αρχικά εντοπίστηκε στη Νέα Υόρκη και η μετάλλαξη που ξεκίνησε από τη Βρετανία. Ισραηλινή μελέτη διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη B.1.351, που ξεκίνησε από τη Ν. Αφρική, κατάφερνε σε κάποιες περιπτώσεις να περάσει από την προστασία του εμβολίου, όμως αυτό είχε υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας. 

Πάντως, ο Σαχίν επιβεβαίωσε όσα είχαν πει έως σήμερα ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά και και η Οζλέμ Τουρετσί της BioNTech, σύμφωνα με τα οποία, οι εμβολιαζόμενοι θα χρειαστούν και τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς οι έρευνες δείχνουν μείωση των αντισωμάτων έπειτα από οκτώ μήνες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News