Κόσμος Πέμπτη 29/04/2021, 16:18
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Covid-19: Πόσοι και ποιοι έχουν εμβολιαστεί στη Βρετανία

Εμβόλιο Covid-19: Πόσοι και ποιοι έχουν εμβολιαστεί στη Βρετανία

Η Βρετανία, η χώρα που στηρίζει το ταχύτατο και αποτελεσματικό εμβολιαστικό πρόγραμμά της κυρίως στο εμβόλιο της AstraZeneca σε ποσοστό 68%, έχει δει τις μολύνσεις και τους θανάτους να υποχωρούν αισθητά. Όπως είπε και ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, για να καταλάβουμε γιατί επιτυχία μιλάμε, στη χώρα πλέον καταγράφηκε αριθμός διαγνώσεων που στην Ελλάδα θα αντιστοιχούσε σε 300 διαγνώσεις και περίπου 3 θανάτους ανά ημέρα. 

Πόσοι ακριβώς όμως έχουν εμβολιαστεί και σε ποιες ομάδες ανήκουν; Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ περίπου 12 εκατομμύρια έχουν κάνει και τις δύο δόσεις σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το BBC

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες 50 ετών και άνω, οι ευπαθείς ομάδες (όλων των ηλικιών), το υγειονομικό προσωπικό και κοινωνικοί λειτουργοί πρώτης γραμμής, οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. 

Τα δύο τελευταία 24ωρα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού για τους 45 και άνω σε Αγγλία και Σκωτία και για τους 40 και άνω στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός, δηλαδή επιπλέον 21 εκατ. άνθρωποι, έως τα τέλη Ιουλίου. Όπως επισημαίνει το BBC οι εμβολιασμοί θα συνχίζονται με σειρά ηλικίας έως ότου όλοι οι άνω των 20 ετών λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Το γράφημα του BBC που ακολουθεί δείχνει αναλυτικά τη σειρά. 

 

Infographic showing the priority group order for the vaccine rollout
Presentational white space

Ο αριθμός των πρώτων δόσεων που χορηγούνται κάθε ημέρα είναι κατά μέσο όρο 116.000. Παράλληλα χορηγούνται 379.000 δεύτερες δόσεις ημερησίως. 

Chart shows daily doses of vaccine with focus now on second dose
Presentational white space

Υπενθυμίζεται ότι και στη Βρετανία στους κάτω των 30 ετών δεν θα χορηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες θα κάνουν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna. H Βρετανία είναι 5η παγκοσμίως σε δόσεις εμβολίων ανά 100 ανθρώπους. 

 

Chart showing the UK in fifth place when ranking according to doses administered per 100 people in countries with a population of at least one million

 

Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη. Η Αγγλία έχει κατά μέσο όρο εμβολιάσει το 95% εκείνων που είναι 50 και άνω. Σε κάποιες περιοχές το ποσοστό έχει φτάσει το 97%. Στο Λονδίνο είναι στο 87%. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News