Κόσμος Τετάρτη 28/04/2021, 14:11
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΥΤ: Τι γνωρίζουμε για αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο

ΝΥΤ: Τι γνωρίζουμε για αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο

Τους τελευταίους τρεις εβδομάδες έχουν πέσει ο ρυθμοί εμβολιασμού στις ΗΠΑ, κάτι που έχει συμβεί και σε άλλες χώρες που είχαν ξεκινήσει με «φόρα» και έχουν ήδη προσφέρει προστασία σε ένα αξιοσημείωτο κομμάτι του πληθυσμού τους. Η επιβράδυνση αυτή δεν έχει να κάνει με ελλείψεις σε προμήθειες εμβολίων κατά της Covid-19, αλλά με τη διστακτικότητα κάποιων πολιτών. Ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ και οι New York Times σε εκτενές ρεπορτάζ τους παρουσιάζουν τα αποτελέσματα. 

Τα καλά νέα είναι πως η δεξαμενή των αρνητών του εμβολίου είανι μικρή. Κατά μέσο όρο στις δημοσκοπήσεις οι αρνητές είναι κοντά στο 15%. Όμως υπάρχει και ένα επιπλέον ποσοστό περίπου 20% εκείνων που είναι διστακτικοί για διάφορους λόγους. Μαζί αυτά τα δύο γκρουπ αποτελούν τεράστιο πρόβλημα, αφού για να επιτευχθεί πραγματική ανοσία της αγέλης θα πρέπει να εμβολιαστεί ένα ποσοστό 70% με 85%. Μπορούμε να φτάσουμε στην ανοσία χωρίς τους αρνητές. Ωστόσο χρειαζόμαστε τους διστακτικούς. Πολλοί εξ αυτών ανήκουν στην κατηγορία του «βλέποντας και κάνοντας». 

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων των ερευνών, στις δύο αυτές ομάδες ανήκουν περισσότεροι νεαρότερης ηλικίας και πιο συντηρητικοί πολίτες. Για παράδειγμα σε πρόσφατη δημοσκόπηση των Washington Post/ABC την περασμένη εβδομάδα μόνο ένα 7% των ανθρώπων ηλικίας 65 και άνω ήταν αρνητές. Το ποσοστό αυτό ανέβαινε στο 16% στους ηλικίας 40 -64 ετών και κορυφωνόταν στο 22% στην ομάδα 18 -39 ετών. Οι αρνητές είναι λιγότερο πιθανό να είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου ή υψηλού εισοδήματος και έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρακολουθούν Fox News. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι έχουν περίπου δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να ανήκουν στους αρνητές ή τους διστακτικούς. Ενδιαφέρον και το στοιχείο σε δημοσκόπηση της Harris Poll ότι το ποσοστό των αρνητών σε εκείνους που δήλωσαν ότι «θα ήθελαν να εγγραφούν σε πιθανή πλατφόρμα social media που θα δημιουργήσει ο Ντόναλτν Τραμπ» ανέβαινε στο 37%, ενώ συνολικά στην έρευνα ήταν 21%. 

Ορισμένοι αρνητές υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζονται το εμβόλιο, καθώς έχουν ήδη νοσήσει. Όμως η ιατρική κοινότητα τονίζει πως αυτή η ανοσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο εκείνη που προσφέρει το εμβόλιο. Από τις έρευνες όμως προκύπτει ότι οι αρνητές σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό έχουν σε μικρότερο ποσοστό όντως κολλήσει και επομένως δεν έχουν βιώσει τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού. 

Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια να πειστούν οι διστακτικοί. Σε έρευνα της Kaiser τον περασμένο μήνα, όταν για παράδειγμα τους δόθηκε η πληροφορία πως παρά το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια είναι νέα, η τεχνολογία πίσω από αυτά είναι τουλάχιστον 20 ετών, πολλοί διστακτικοί (σε αντίθεση με τους αρνητές) είχαν μεταστροφή στη θέση τους. 

Αν και οι περισσότεροι επικαλούνται για τη διστακτικότητά τους τις αμφιβολίες για την ασφάλεια ή και την αποτελεσματικότητα, για κάποιους το πρόβλημα είναι τα… logistics. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές θα πρέπει να καταστήσουν πιο εύκολα προσβάσιμη τη διαδικασία. Μάλιστα έρευνα της Kaiser έδειξε πως το 1/3 των διστακτικών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμβολιαστούν εάν καταστεί δυνατό το να κάνουν τον εμβολιασμό μέσα στον χώρο εργασίας τους ή σε μία επίσκεψη ρουτίνας στον προσωπικό τους γιατρό. Η… δωροδοκία βοηθά επίσης. Η Δυτική Βιτζίνια το κάνει ήδη στη μορφή ομολόγων αξίας 100 δολαρίων. Το 30% των διστακτικών στην ίδια έρευνα της Kaiser απάντησε ότι θα είχε μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνει το εμβόλιο, εάν ο εργοδότης ή το κράτους τους έδινε το ποσό των 50 δολαρίων. Η αύξηση της “αμοιβής” στα 200 δολάρια αύξησε και το ποσοστό, αλλά όχι αισθητά, στο 38%. 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News