Κόσμος Δευτέρα 26/04/2021, 12:33
ΚΟΣΜΟΣ

Το Sputnik V γίνεται «made in Turkey»

Στις εγκαταστάσεις της Viscoran

Το Sputnik V γίνεται «made in Turkey»

Την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19, Sputnik V, ξεκινάει και επισήμως η Τουρκία, όπως γνωστοποίησαν σήμερα από κοινού η τουρκική φαρμακευτική εταιρεία Viscoran Ilac και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Η παρασκευή του ρωσικού εμβολίου θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Viscoran, με τα πρώτα Sputnik V «made in Turkey» να παράγονται τους αμέσως επόμενους μήνες.

Η συμφωνία των δύο πλευρών συνιστά απόρροια των ρωσο-τουρκικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του 2021. Εξάλλου, οι δύο χώρες είχαν υπογράψει σύμβαση για την παράδοση 100 εκατ. δόσεων του Sputnik V έως τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό εμβόλιο, πέραν της Ρωσίας και πλέον της Τουρκίας, παράγεται και σε Νότια Κορέα, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Λευκορωσία και Καζακστάν.

Από την πλευρά της, η γειτονική χώρα έχει μέχρι στιγμής βασίσει την εμβολιαστική της εκστρατεία στα κινεζικά εμβόλια, ενώ προσφάτως κατέληξε σε συμφωνία και με την Pfizer. 

Ο «φίλος» του Ερντογάν

Πρόεδρος της Viscoran είναι ο Οζτρούκ Οράν, ο οποίος είναι επικεφαλής και της ισλαμικής τράπεζας Vakif Katilim. Ο Οράν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ανήκει στον στενό κύκλο του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, φέρεται να τον έχει στηρίξει από τα πρώτα πολιτικά του «βήματα».

Η ίδια η VisCoran, στο μεταξύ, δεν έχει τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής του Sputnik V και επομένως, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής διαδικασίας θα επιμερίζεται σε υπηρεσίες outsourcing. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News