Κόσμος Κυριακή 25/04/2021, 07:00
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ένα μικρό νησί φοβάται την SpaceX του Musk

Γιατί ένα μικρό νησί φοβάται την SpaceX του Musk

Η Ινδονησία δεν έχασε χρόνο. Με το που ανακοινώθηκε ότι η Space X του Elon Musk είναι η εταιρεία που επέλεξε η NASA για την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι, πρότεινε το πεδίο απογείωσης να είναι ένα από τα νησιά στη Δυτική Παπούα, το Μπίακ. Αν και η πρόταση δεν έχει ακόμη γίνει αποδεκτή, οι κάτοικοι του νησιού ανησυχούν βαθύτατα. 

Ο 54χρονος Μάρκους Αμπράου, γέννημα θρέμα του νησιού και παππούς οχτώ εγγονιών εξηγεί στο BBC γιατί η σκέψη και μόνο του ερχομού της SpaceX είναι τρομακτική. «Εάν χτιστεί μία τέτοια εγκατάσταση εδώ, θα σημαίνει ότι τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν θα μπορούν πια να στηρίζονται στη γη για τα προς το ζην. Θα κατέστρεφε τη θάλασσα και τα δάση». 

Το Μπίακ είναι μόλις 1.746 τ.χμ., δηλαδή ελαφρώς μεγαλύτερο από μία πόλη όπως το Λονδίνο, και φιλοξενεί 100.000 κατοίκους. Παρά το γεονός ότι έχει εκσυγχρονιστεί τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας του στηρίζεται στον αγροτικό τομέα και την αλιεία. Έχει όμως και χαρακτηριστικά που το καθιστούν ελκυστικό για όποιον έχει διαστημικές φιλοδοξίες. Είναι γεμάτο νικέλιο και χαλκό- πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στους πυραύλους. Εάν όμως όντως επιλεγεί για ένα τέτοιο εγχείρημα πολλοί κάτοικοί του ενδεχομένως να χρειαστεί να το εγκαταλείψουν. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News