Κόσμος Σάββατο 24/04/2021, 19:28
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η κίνηση αυτή αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι οι σφαγές 1,5 εκατ. Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 αποτελούν γενοκτονία.

Πρόκειται για μια ιστορική δήλωση, η οποία είναι πιθανό να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. 

Σημειώνεται ότι η παραδοσιακή δήλωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης, στις 24 Απριλίου, αναφέρει για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία».

«Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

Η συμβολική αυτή κίνηση του Αμερικανού προέδρου, αφήνει πλέον πίσω την ουδέτερη στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, και αναμένεται να αξιολογηθεί πολύ θετικά από την αρμενική διασπορά στις ΗΠΑ. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, έγινε σε μια περίοδο που η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον διαφωνούν έντονα σε αρκετά ζητήματα.

Ερντογάν: Παρεμβαίνουν «τρίτοι» στις υποθέσεις της Τουρκίας

Μετά τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε «τρίτους» ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας.

«Κανείς δεν εκμεταλλεύεται προς όφελός του συζητήσεις, που θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς, και οι οποίες πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να κοιτάξουν το δικό τους παρελθόν».

«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, οι οποίες απλώς επαναλαμβάνουν τις κατηγορίες αυτών που το μόνο που βρίσκεται στην ατζέντα τους είναι η εχθρικότητα απέναντι στη χώρα μας», ανέφερε ο Καλίν στο Twitter.

«Συμβουλεύουμε τον Αμερικανό πρόεδρο να κοιτάξει το παρελθόν και το παρόν της δικής του χώρας», πρόσθεσε.

Τσαβούσογλου: Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση Μπάιντεν 

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία «απορρίπτει πλήρως» την κίνηση του Αμερικανού προέδρου. 

«Δεν μπορεί κανείς να μας μάθει τίποτα για το ίδιο μας το παρελθόν. Ο πολιτικός οπορτουνισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη προδοσία για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη», ανέφερε ο Τσαβούσογλου. «Απορρίπτουμε πλήρως αυτή τη δήλωση, η οποία πηγάζει μόνο από λαϊκισμό».

Επιπλέον, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η δήλωση αυτή από την αμερικανική πλευρά, η οποία παραποιεί τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ δεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού, και θα ανοίξει ένα βαθύ τραύμα που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και φιλία». 

Λευκός Οίκος: Στόχος του Μπάιντεν ήταν να τιμήσει τα θύματα 

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έχει ως στόχο να τιμήσει τα θύματα και όχι να απευθύνει κατηγορίες, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν την Άγκυρα σημαντικό σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ. 

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, το πρώτο τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν είχε γίνει σε κλίμα «επαγγελματισμού και ευθύτητας».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι σχεδίαζε να προβεί σε δήλωση σχετικά με τη γενοκτονία, ενώ έγινε και μια σύντομη συζήτηση για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί κατά τα δύο τελευταία χρόνια. 

«Ο πρόεδρος επιθυμεί να συνεργαστεί στενά με τον πρόεδρο Ερντογάν προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τηα θέματα, και για αυτό πρότεινε να συναντηθούν από κοντά στη Σύνοδο του NATO τον Ιούνιο, προκειμένου να κάνουν μια πλήρη συζήτηση», ανέφερε ο αξιωματούχος. 

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News