Κόσμος Σάββατο 24/04/2021, 07:45
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Ελάχιστες πια οι ελπίδες για το πλήρωμα του υποβρυχίου

Εκατοντάδες στρατιωτικοί και περίπου 20 πλοία εξακολουθούν να πραγματοποιούν έρευνες για να εντοπίσουν το KRI Nanggala 402, ένα υποβρύχιο 44 ετών, το οποίο καταδύθηκε στη θάλασσα βόρεια του νησιού Μπαλί για στρατιωτικά γυμνάσια και έκτοτε αγνοείται. Ωστόσο οι ελπίδες εξανεμίζονται, αφού το οξυγόνο του πληρώματος ενδέχεται να έχει ήδη εξαντληθεί. 

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας είχε εκτιμήσει τότε ότι τα μέγιστα αποθέματα οξυγόνου που διέθετε το πλήρωμα σε περίπτωση βλάβης στην παροχή ηλεκτροδότησης είναι 72 ώρες, οι οποίες εξέπνευσαν νωρίτερα σήμερα, περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου τοπική ώρα, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο το ενδεχόμενο να έχει επιζήσει το πλήρωμα.

Την Πέμπτη το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα «αντικείμενο» με μεγάλο μαγνητικό πεδίο σε βάθος 50 με 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και προσπαθεί να βρει την ακριβή του τοποθεσία για να εξακριβώσει αν πρόκειται για το υποβρύχιο. Έως τώρα ωστόσο οι προσπάθειες είναι άκαρπες, παρά τη συνδρομή σκαφών του Πολεμού Ναυτικού της Αυστραλίας και των ΗΠΑ.

Πετρελαιοκηλίδα που εντοπίστηκε βόρεια του νησιού του Μπαλί, όπου είχε καταδυθεί το υποβρύχιο, προκαλεί ανησυχία καθώς ενδέχεται να σημαίνει ότι υπήρξε διαρροή καυσίμων από αυτό. 

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας είχε αρχικά ανακοινώσει ότι το υποβρύχιο μπορεί να έφτασε έως και σε 700 μέτρα βάθος, πολύ μεγαλύτερο από τα 500 μέτρα που είναι οι δυνατότητές του να πλέει. Η θάλασσα του Μπαλί φτάνει σε βάθος μεγαλύτερο των 1.500 μέτρων.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News