Κόσμος Παρασκευή 23/04/2021, 07:44
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Και οι ΗΠΑ στις έρευνες για το υποβρύχιο που αγνοείται

φωτ. EPA

Ομάδα έμπειρων στρατιωτών στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ινδονησία προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου με 53 ναυτικούς που αγνοείται. 

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για την εξαφάνιση του KRI Nanggala 402. Το υποβρύχιο αγνοείται από την Τετάρτη, όταν και πραγματοποιούσε ναυτικά γυμνάσια. Υπολογίζεται ότι το οξυγόνο στο σκάφος αρκεί για το πλήρωμα έως και αύριο, Σάββατο. 

Το υποβρύχιο, που κινείται κάτω από την επιφάνεια χάρη σε μπαταρίες που φορτίζονται από ντιζελοκινητήρα, έχει τη δυνατότητα να πλέει ως και σε 500 μέτρα βάθος. Αν φθάσει βαθύτερα τα πράγματα γίνονται «επικίνδυνα» ως «μοιραία», όπως εξήγησε εκπρόσωπος του ινδονησιακού Πολεμικού Ναυτικού στο τηλεοπτικό δίκτυο KompasTV.

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε περιοχή όπου εντοπίστηκε κηλίδα καυσίμου, βόρεια της νήσου Μπαλί, όπου είχε καταδυθεί το υποβρύχιο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ινδονησιακού Πολεμικού Ναυτικού. 

Όπως έχει ανακοινωθεί το υποβρύχιο των 1.395 τόνων, ναυπηγήθηκε στη Γερμανία το 1977. Τέθηκε σε υπηρεσία στον ινδονησιακό στόλο το 1981. Υποβλήθηκε σε διετή επισκευή και επανεξοπλισμό σε ναυπηγείο στη Νότια Κορέα, έργο που ολοκληρώθηκε το 2012.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News