Κόσμος Τετάρτη 21/04/2021, 22:16
ΕΜΒΟΛΙΑ

Συνιδρύτρια της BioNTech: Πιθανή και 3η δόση κατά της Covid-19 και ετήσιος εμβολιασμός

Συνιδρύτρια της BioNTech: Πιθανή και 3η δόση κατά της Covid-19 και ετήσιος εμβολιασμός

To ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου, καθώς η ανοσία κατά του ιού εξαφανίζεται, άφησε ανοικτό η επικεφαλής ιατρική υπάλληλος της BioNTech, Δρ. Οζλέμ Τουρετζί, που είναι και συνιδρύτρια της γερμανικής εταιρείας που έχει παρασκευάσει από κοινού με τη Pfizer το εμβόλιο κατά της Covid-19. 

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να υποστηρίξουν τα πρόσφατα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer στις 15 Απριλίου, Αλμπέρτ Μπουρλά, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer να χρειασθεί να κάνουν και τρίτη ενισχυτική δόση σε διάστημα δώδεκα μηνών.

Η Δρ. Οζλέμ Τουρετζί τόνισε ακόμη ότι αναμένει πως οι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού σε ετήσια βάση, όπως για την εποχιακή γρίπη. Αυτό συμβαίνει επειδή, είπε, οι επιστήμονες αναμένουν ότι η ανοσία που προκαλείται από εμβόλια έναντι του ιού θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Αντίστοιχα, και ο κ.Μπουρλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, οι άνθρωποι να χρειάζεται να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού, σε ετήσια βάση. 

Οι ερευνητές πάντως εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει η προστασία κατά του ιού όταν παρέλθει το διάστημα των έξι μηνών και από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού, παρότι αξιωματούχοι από τον χώρο της δημόσιας υγείας και επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανοσία χάνεται μετά από κάποιο διάστημα. 

Εάν οι Αμερικανοί πάντως χρειαστούν να εμβολιαστούν και με άλλες δόσεις, η αμερικανική κυβέρνηση ενδεχομένως να υποχρεωθεί να κάνει νέες συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθεια επιπλέον δόσεων και να καταστρώσει νέα σχέδια για τη διανομή των εμβολίων.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News