Κόσμος Τετάρτη 21/04/2021, 20:35
ΔΙΑΣΤΗΜΑ

H Ρωσία αποχωρεί από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2025

H Ρωσία αποχωρεί από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2025

Η Ρωσία θα αποσυρθεί από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το 2025, δήλωσε ο επικεφαλής του διαστημικού της προγράμματος, σε μια κίνηση που αναμένεται να βάλει τέλος σε έναν από τους πιο εξέχοντες και μακροχρόνιους τομείς συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ξεκίνησαν από κοινού το ISS το 1998 σε μία συνεργασία που θεωρήθηκε σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των αντιπάλων του Ψυχρού πολέμου. Τώρα, η απόφαση αποχώρησης από τον ISS, που βρίσκεται σε τροχιά 420 χιλιομέτρων πάνω από τη γη, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο και τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. 

Ενώ η συνεργασία τους επέζησε μέσα από τις εντάσεις ανάμεσα στην Ρωσία και στη Δύση στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλές συγκρούσεις με τις ΗΠΑ για τις ανταγωνιστικές διαστημικές τους δραστηριότητες. Η απόφαση της Ρωσίας να εγκαταλείψει το ISS εντός τεσσάρων ετών λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η Μόσχα προσβλέπει στην Κίνα ως εταίρο για τις μελλοντικές διαστημικές φιλοδοξίες της. Ο Ντμίτρι Ρόγκοζιν, επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Roscosmos, δήλωσε ότι η εγκατάλειψη του τμήματος της ISS θα επιτρέψει στη Μόσχα να ξεκινήσει το δικό της διαστημικό σταθμό μέχρι το 2030. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News