Κόσμος Δευτέρα 19/04/2021, 17:10
ΚΟΣΜΟΣ

Αναλένα Μπέρντοκ: Η «πράσινη» διάδοχος ( ; ) της Μέρκελ στην Καγκελαρία

Εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου

Αναλένα Μπέρντοκ: Η «πράσινη» διάδοχος ( ; ) της Μέρκελ στην Καγκελαρία

Η Άγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να συνεχίσει στην Καγκελαρία της Γερμανίας και ήδη η «μάχη» της διαδοχής έχει προσλάβει ευρείες διαστάσεις εν όψει και των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Παρότι οι περισσότεροι αναζητούν τον επόμενο Καγκελάριο στο CDU/CSU, οι Πράσινοι -για πρώτη φορά στην ιστορία τους- προσφέρουν μια εναλλακτική, θέτοντας ως υποψήφια Καγκελάριο την 40χρονη Αναλένα Μπέρντοκ.

Με τα ποσοστά των δύο παραδοσιακών κομμάτων -του CDU/CSU και του SPD- να βαίνουν μειούμενα, ο ρόλος των Πρασίνων εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστεί σημαντικά στις επερχόμενες εκλογές, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην επόμενη κυβέρνηση.

Άλλωστε, η κατάσταση στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) παραπέμπει σε εμφύλιο «πόλεμο», ενώ οι Σοσιολδημοκράτες (SPD) δεν δείχνουν ικανοί ότι μπορούν να «πείσουν» τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Σ’ αυτο το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα αποφάσισε να ανακοινώσει την πρώτη -μετά από τέσσερις δεκαετίες ζωής- υποψήφια των Πρασίνων για το αξίωμα της Καγκελαρίας.

Η Μπέρντοκ γεννήθηκε το 1980. Ακριβώς την ίδια χρονιά ιδρύθηκαν και οι Γερμανοί Πράσινοι. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια μεσαίας τάξης, με τους γονείς της να συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα κατά των πυρηνικών. Η ίδια, άλλωστε, περιγράφει την παιδική της ηλικία ως μια «μίξη κανονιών νερού  και σπιτικών κέικ».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυτή την στιγμή, οι Πράσινοι απολαμβάνουν το 22% της προτίμησης των εκλογέων και βρίσκονται στη δεύτερη θέση, μετά τον συντηρητικό συνασπισμό των CDU/CSU, ο οποίος περιορίζεται μόλις στο 29%. Ακόμη πιο απογοητευτικές είναι οι δημοσκοπικές επιδόσεις του SPD, το οποίο μετά βίας διαθέτει διψήφια ποσοστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πράσινοι, κατά τη διάρκεια των 40 ετών δράσης τους, δεν έχουν συμμετάσχει σε κάποια ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ωστόσο, η κυβερνητική πρακτική που έχουν ασκήσει σε επίπεδο κρατιδίων, φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς, «πείθοντας» ολοένα και περισσότερους Γερμανούς για την αποτελεσματικότητά τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News