Κόσμος Πέμπτη 15/04/2021, 14:46
ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Γιατί η Covid έχει σκοτώσει 1.300 μωρά στη Βραζιλία

BBC: Γιατί η Covid έχει σκοτώσει 1.300 μωρά στη Βραζιλία

Περισσότερο από έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στη Βραζιλία ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων από τον νέο κορωνοϊό βρίσκεται στο απόγειό του. Και ενώ παγκοσμίως έχει διαπιστωθεί ότι η Covid-19 σπάνια προκαλεί τον θάνατο μικρών παιδιών, στη Βραζιλία 1.300 βρέφη έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό. Το BBC με εκτενές ρεπορτάζ του προσπαθεί να δώσει απαντήσεις ως προς το γιατί συμβαίνει αυτό. 

Ενδεικτική, όπως αναφέρει, είναι η περίπτωση του μικρού του Λούκας, που έχασε τη μάχη με την Covid-19 σε ηλικία μόλις ενός έτους. Η μητέρα του Τζέσικα Ρικάρτε αφηγείται στο βρετανικό δίκτυο ότι γιατρός αρνήθηκε να εξετάσει τον γιο της για Covid-19 υποστηρίζοντας ότι τα συμπτώματα δεν ανταποκρίνονται στο προφίλ που έχει η ιατρική κοινότητα για τον ιό. Δύο μήνες αργότερα πέθανε από επιπλοκές της νόσου. 

H Τζέσικα υποπτεύθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν ο Λούκας, που πάντα έτρωγε πολύ, έχασε την όρεξή του. Στην αρχή σκέφτηκε ότι ίσως είχε να κάνει με τα δόντια του. Αλλά στη συνέχεια ήρθε ο πυρετός, η κόπωση και η ελαφρά δύσπνοια. Η Τζέσικα τον πήγε στο νοσοκομείο και ζήτησε να του κάνουν τεστ για Covid. «Ο γιατρός χρησιμοποίησε οξύμετρο. Τα επίπεδα του Λούκας ήταν 86%. Τώρα ξέρω ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό» λέει η Τζέσικα. Αλλά δεν είχε πυρετό εκείνη την ώρα και ο γιατρός της είπε: «Μην ανησυχείς. Δεν υπάρχει ανάγκη για Covid. Είναι πιθανότατα ερεθισμένος λαιμός». 

Είπε στην Τζέσικα ότι η νόσος συναντάται σπάνια σε παιδιά, της έδωσε αντιβιοτικό και της έστειλε σπίτι. Η ίδια δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει τεστ ιδιωτικά στο σπίτι. «Έστειλα αρκετά βίντεο στη νονά του, τους γονείς μου και άλλους συγγενείς και όλοι είπαν ότι υπερβάλω και θα πρέπει να σταματήσω να βλέπω ειδήσεις, γιατί με κάνουν παρανοϊκή. Ήξερα όμως ότι ο γιος μου δεν αναπνέει φυσιολογικά». 

Όλα αυτά έγιναν τον Μάιο του 2002. Δύο άνθρωποι είχαν ήδη πεθάνει στην πόλη της, όπου όπως λέει όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ολόκληρη η πόλη να είναι σε σοκ. Ο σύζυγός της ανησυχούσε ότι ακόμη μία επίσκεψη στο νοσοκομείο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο να κολλήσει η ίδια και ο Λούκας τη νόσο. Αλλά οι εβδομάδες περνούσαν και ο Λούκας ήταν ολοένα και πιο εξασθενημένος. Στις 3 Ιουνίου η κατάστασή του ήταν τόσο βαριά που ήξερε πως δεν έχει άλλη επιλογή. Τον πήγε πάλι στο νοσοκομείο, όπου ο γιατρός αυτή τη φορά του έκανε τεστ Covid για να το αποκλείσει. Το τεστ ήταν θετικό.

Το νοσοκομείο δεν είχε ούτε αναπνευστήρα σε εκείνη τη φάση, όπως λέει η Τζέσικα. Ο Λούκας μεταφέρθηκε έτσι σε παιδιατρική ΜΕΘ της Σομπράλ. Διαγνώσθηκε με σύνδρομο MIS. Το σύνδρομο που σύμφωνα με τους ειδικούς χτυπάει τα παιδιά έξι εβδομάδες αφότου κολλήσουν τον νέο κορωνοϊό είναι σπάνιο. Αλλά η επιδημιολόγος Φατίμο Μορίνιο από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σάο Πάολο λέει ότι τον τελευταίο χρόνο έχει δει περισσότερα περιστατικά MIS σε παιδιά από ό,τι ποτέ. 

Το σύνδρομο MIS δεν ευθύνεται και για τους 1.300 θανάτους παιδιών από Covid19 στη Βραζιλία. Το κοινό στοιχείο των περισσότερων θανάτων ωστόσο είναι ότι η κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας είχε ως αποτέλεσμα σε πολλά παιδιά να μην δοθεί η προσοχή που έπρεπε. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News