Κόσμος Τρίτη 13/04/2021, 20:35
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ

Ο Μπάιντεν πρότεινε στον Πούτιν σύνοδο κορυφής σε τρίτη χώρα

Ο Μπάιντεν πρότεινε στον Πούτιν σύνοδο κορυφής σε τρίτη χώρα

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν έτοιμοι να «συνεχίσουν το διάλογο» για να διασφαλίσουν την παγκόσμια ασφάλεια, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στον Πούτιν να οργανώσουν μια σύνοδο κορυφής «στο προσεχές μέλλον» σε τρίτη χώρα, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν ο Ρώσος ηγέτης δέχτηκε.

«Οι δύο πλευρές δήλωσαν έτοιμες να συνεχίσουν τον διάλογο για τα ζητήματα που είναι πιο σημαντικά όσον αφορά στη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας, κάτι που ανταποκρίνεται στα συμφέρονται όχι μόνο της Ρωσίας και των ΗΠΑ αλλά ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εντάσεις που σχετίζονται με το ζήτημα της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, από τις αρχές του έτους έχουν ξαναρχίσει και οι συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο Πούτιν μίλησε για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης που θα βασίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες υιοθετήθηκαν το 2015, αλλά το πολιτικό σκέλος τους δεν εφαρμόστηκε.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με αφορμή όχι μόνο τις διαφωνίες τους σε σειρά ζητημάτων, όπως είναι η Ουκρανία και η Συρία, αλλά και οι κατηγορίες για κυβερνοεπιθέσεις, κατασκοπεία και παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Πηγή: REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News