Κόσμος Τρίτη 13/04/2021, 14:13
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σύσταση να παγώσει η χορήγηση στις ΗΠΑ

Λόγω των περιστατικών θρομβόσεων

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σύσταση να παγώσει η χορήγηση στις ΗΠΑ

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν στις πολιτείες να παγώσουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. 

Η σύσταση αυτή έρχεται καθώς έχουν καταγραφεί έξι περιπτώσεις θροβώσεων. Και τα έξι περιστατικά ήταν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Μία γυναίκα πέθανε και μία δεύτερη στη Νεμπράσκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους NYT, που μετέδωσαν πρώτοι την είδηση.

Και οι δύο οργανισμοί πάντως υπογραμμίζουν ότι τα περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια. Έως και τις 12 Απριλίου περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J είχαν χορηγηθεί στις ΗΠΑ. 

Η εξέλιξη προκαλεί έντονο εκνευρισμό και στις αγορές. Αμέσως μετά την διαρροή της είδησης τα futures του Dow Jones κάνουν «βουτιά» 100 μονάδων. Η μετοχή της εταιρείας καταγράφει πτώση 3%. 

Έρευνα και από ΕΜΑ 

Να θυμίσουμε ότι και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (EMA) έχει ανοίξει έρευνα για περιστατικά θρομβώσεων που πιθανώς να συνδέονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Όπως έχει ανακοινώσει ο Οργανισμός έχουν καταγραφεί τέσσερα σοβαρά περιστατικά σπάνιων θρόμβων και χαμηλών αιμοπεταλίων, εκ των οποίων ένα ήταν θανατηφόρο, σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο της μονάδας Janssen της Johnson & Johnson. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει προβεί σε κάποια σύσταση για πάγωμα ή περιορισμό του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Πρόκειται για ένα εμβόλιο που χρησιμοποεί παρόμοια τεχνολογία με εκείνη του εμβολίου της AstraZeneca, που στη χώρα μας αποφασίστηκε να μην χορηγηθεί σε ηλικίες κάτω των 30 ετών. Το ίδιο έχει αποφασίσει και η Βρετανία. 

Τι έχει προγραμματιστεί στην Ελλάδα 

Υπενθυμίζεται ότι έχει προγραμματιστεί αύριο, Τετάρτη, να φθάσουν στην Ελλάδα οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της εταιρείας. Μάλιστα οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News