Κόσμος Δευτέρα 12/04/2021, 08:51
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Στα ύψη η στήριξη για το Brexit και η δυσφορία απέναντι στην «εχθρική» Ε.Ε.

Πώς η διαμάχη για τα εμβόλια επηρέασε ακόμη και τους υποστηρικτές του Remain

Στα ύψη η στήριξη για το Brexit και η δυσφορία απέναντι στην «εχθρική» Ε.Ε.

Η στάση των Βρετανών έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκληραίνει 100 ημέρες μετά το Brexit στον απόηχο της πανδημίας και των έντονων αντιπαραθέσεων που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες για τα εμβόλια. 

Όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση του Bloomberg η στήριξη στο Brexit έχει εμφανώς ενισχυθεί με σχεδόν τα 2/3 των ενηλίκων συμμετεχόντων να πιστεύουν ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βοηθήσει στην επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος της Βρετανίας. 

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε online από την εταιρεία JL Partners για λογαριασμό του Bloomberg συμμετείχαν 2.002 Βρετανοί. Το 67% δήλωσαν ότι η Ε.Ε. έχει φερθεί «εχθρικά» απέναντι στη Βρετανία όσον αφορά στις προμήθειες εμβολίων. Μόνο το 13% δήλωσε ότι το μπλοκ έχει συμπεριφερθεί ως «σύμμαχος και φίλος». 

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν την έκταση της ζημιάς που έχει γίνει στις σχέσεις των δύο πλευρών εν μέσω διαρκών εντάσεων για το εμπόριο και τα εμβόλια κατά τους τρεις μήνες της επίσημης αποχώρησης της Βρετανίας από την ενιαία εσωτερική αγορά και την τελωνειακή ένωση της κοινότητας. 

Η μεταστροφή στην κοινή γνώμη είναι εμφανής ακόμη και σε εκείνους που είχαν επιλέξει την παραμονή στην Ε.Ε. σχολιάζει το Bloomberg. «Η Ε.Ε. συμπεριφέρεται σαν πληγωμένος πρώην» λέει η Μπέκι, που ζήτησε να μην καταγραφεί το πλήρες όνομά της. «Έχουμε φύγει και δεν έχουν δείξει να είναι σύμμαχοι όπως θα έπρεπε να είναι». Πριν από πέντε χρόνια η Μπέκι ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Αλλά ο φίλος της, Τσουκόνι, γιος Ιταλού μετανάστη, ήταν υπέρ της παραμονής αφού δεν έβλεπε οφέλη από την έξοδο. Τώρα με το τρίτο κύμα της πανδημίας να μαίνεται λέει ότι είναι ευγνώμων που ζει στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί 39 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, έναντι 13 εκατ. δόσεων στην Ιταλία. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 62% των Βρετανών αισθάνονται ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας έχει πάει καλύτερα χάρη στο Brexit, ενώ μόνο το 11% πιστεύει ότι τα έχει πάει χειρότερα.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News