Κόσμος Κυριακή 11/04/2021, 22:56
ΚΟΣΜΟΣ

Κάμερον: Οι πρώτες του δηλώσεις μετά τις καταγγελίες για lobbying στην κυβέρνηση

Κάμερον: Οι πρώτες του δηλώσεις μετά τις καταγγελίες για lobbying στην κυβέρνηση

Η επικοινωνία με την κυβέρνηση πρέπει να γίνεται μέσω επίσημων καναλιών, παραδέχθηκε σήμερα Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, μετά το σάλο που έχει προκληθεί από τις προσπάθειες για πρόσβαση στην κυβέρνηση του χρηματοδότη του Λέξ Γκρίνσιλ.

Ο Κάμερον, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016, διόρισε τον Αυστραλό τραπεζίτη ως σύμβουλο όταν ήταν κάτοικος της Ντάουνιγκ Στριτ Street, ενώ μετά την αποχώρησή του, ο Κάμερον έγινε σύμβουλος της πλέον πτωχευμένης χρηματοοικονομικής εταιρείας του Γκρίνσιλ.

Οι εφημερίδες Financial Times και Sunday Times γράφουν ότι ο Κάμερον επικοινωνούσε απευθείας με υπουργούς για να ασκήσει πιέσεις εκ μέρους της Greensill Capital, αναφέροντας μεταξύ άλλων την αποστολή κειμένων στον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και την οργάνωση ιδιωτικών συναντήσεων μεταξύ του Γκρίνσιλ και του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας με τη σειρά του ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Σουνάκ και δύο άλλους υπουργούς του υπουργείου, προκειμένου να ρωτήσει εάν ο Γκρίνσιλ θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα κυβερνητικά προγράμματα δανείων για τον κορωνοϊό.

Στα πρώτα σχόλιά του μετά τις αποκαλύψεις, ο Κάμερον είπε ότι στις παρουσιάσεις του προς την κυβέρνηση δεν παραβίαζε τους κώδικες συμπεριφοράς και τους κυβερνητικούς κανόνες.

Τελικά, το αποτέλεσμα των συζητήσεων που αφορούσαν τις προτάσεις της Greensill σχετικά με το δάνειο για τον κορωνοϊό δεν ελήφθησαν υπόψη, όπως τόνισε και ως εκ τούτου οι παρεμβάσεις του δεν οδήγησαν σε αλλαγή της κυβερνητικής προσέγγισης.

«Ωστόσο, το σκέφτηκα επί μακρόν», σημείωσε σε δήλωσή του στο Association Press.

«Υπάρχουν σημαντικά διδάγματα που πρέπει να αντληθούν. Ως πρώην πρωθυπουργός, δέχομαι ότι οι επικοινωνίες με την κυβέρνηση πρέπει να γίνονται μόνο μέσω των πιο επίσημων καναλιών, ώστε να μην υπάρχει χώρος για παρερμηνεία», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News