Κόσμος Κυριακή 11/04/2021, 19:23
ΚΟΣΜΟΣ

Greenpeace: Κίνδυνος για αφανισμό της θαλάσσιας ζωής στον Ινδικό Ωκεανό από την παράνομη αλιεία

Greenpeace: Κίνδυνος για αφανισμό της θαλάσσιας ζωής στον Ινδικό Ωκεανό από την παράνομη αλιεία

Την ευρεία χρήση των παράνομων παρασυρόμενων διχτυών στον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό καταγγέλει η Greenpeace, η χρήση των οποίων καταστρέφει τη θαλάσσια ζωή σε μια από τις πιο οικολογικά ευπαθείς περιοχές αλιείας στον κόσμο.

Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, μαγνητοσκόπησε επτά πλοία εντός 20 τετραγωνικών μιλίων τα οποία χρησιμοποιούσαν παρασυρόμενα δίχτυα για να αλιεύσουν τόνο, ενώ εντόπισε άλλα οκτώ σκάφη με τη βοήθεια ραντάρ, των οποίων τα μοτίβα πλοήγησης υπέδειξαν επίσης τη χρήση τέτοιων διχτυών.

«Εάν ο κίτρινος τόνος συνεχίσει να εξαφανίζεται με τον τρέχοντα ρυθμό, τότε η επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή, καθώς και οι τοπικές οικονομίες θα δεχθούν τεράστιο πλήγμα», αναφέρει σε δήλωσή της η Greenpeace.

Χαρακτηρισμένα ως «τείχη του θανάτου» εξαιτίας της ποσότητας της θαλάσσιας ζωής που αλιεύουν εκτός από τα ψάρια, τα δίχτυα έχουν απαγορευθεί από τα Ηνωμένα Έθνη πριν από 30 χρόνια.

Στα πλάνα που μοιράσθηκε η Greenpeace με το Reuters, φαίνονται σκοτωμένοι καρχαρίες και σαλάχια στα δίχτυα, σε μια απόσταση περίπου 500 μιλίων ανατολικά της Σομαλίας. «Εξαιτίας των προβλημάτων με την ανεπιθύμητη αλιεία (ψάρια που δεν πωλούνται) ανησυχούμε για όλα τα ψάρια στον Ινδικό Ωκεανό», τονίζει η οργάνωση, προσθέτοντας ότι στην ίδια περιοχή παρατηρήθηκε επίσης τεράστια αύξηση της ανεξέλεγκτης αλιείας καλαμαριών.

«Ποιο είναι το νόημα της απαγόρευσης των παρασυρόμενων διχτυών από το Ηνωμένο Βασίλειο όταν όλα τα αλιευτικά σκάφη που είδαμε χρησιμοποιούν τέτοια δίχτυα;» διερωτάται ο Ουίλ ΜακΚάλουμ, επικεφαλής για τους ωκεανούς στην Greenpeace του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Στα διεθνή ύδατα η επιβολή του νόμου είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια συνθήκη για τους ωκεανούς, για να επιλύσουμε αυτό το τεράστιο κενό στη διακυβέρνησης», όπως τονίζει.

Τον ερχόμενο Αύγουστο αναμένεται να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ κρατών, προκειμένου να συζητήσουν για ένα τέτοιο σύμφωνο, το οποίο έχει σχεδιασθεί προσπαθώντας να δημιουργήσει διασφαλίσεις σε τμήματα του ωκεανού παρόμοιες με αυτές που έχουν δημιουργηθεί στην ξηρά.

Τον περασμένο μήνα, εκπρόσωποι 30 χωρών συναντήθηκαν για να συζητήσουν τρόπους για την εξοικονόμηση αποθεμάτων τόνου, ένα είδος που εξαφανίζεται γρήγορα στον Ινδικό Ωκεανό, με τη συνάντηση να ολοκληρώνεται χωρίς να υπάρξει κάποια νέα συμφωνία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News