Κόσμος Παρασκευή 9/04/2021, 17:25
ΚΟΣΜΟΣ

ECDC: Έφτασαν στις χώρες της Ε.Ε. 100 εκατ. εμβόλια

Φωτ. ΑP

Περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού παραδόθηκαν στην Ευρώπη και αναμένεται να δώσουν ώθηση στο αρχικά αργό πρόγραμμα εμβολιασμών των χωρών μελών της, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Συνολικά 104 εκατ. δόσεις εστάλησαν στις χώρες της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κάτι που αντιστοιχεί σε 27,7 δόσεις ανά 100 κατοίκους.

Σημειώνεται ότι στις χώρες της Ε.Ε. έχουν χορηγηθεί έως σήμερα 82 εκατομμύρια δόσεις.

Πρόκειται για κάποια καλά νέα σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμών, το οποίο έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τα αντίστοιχα σε Ισραήλ, Βρετανία και ΗΠΑ. Ως γνωστόν, η Ευρώπη πόνταρε πολλά στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο εκτός του ότι παρουσιάζει προβλήματα στην παραγωγή,  αντιμετωπίζεται τώρα με επιφυλακτικότητα από πολλούς, αφότου διαπιστώθηκε ότι σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί παρενέργειες.

Πάντως, οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη φαίνεται να «ξεκολλάνε» τελευταία, με τη Γερμανία να σημειώνει ημερήσιο ρεκόρ με πάνω από 700.000 δόσεις την Πέμπτη, αφότου επιστράτευσε τους οικογενειακούς γιατρούς για να ενισχύσει τα εμβολιαστικά της κέντρα.

Κατά μέσο όρο, το 16% των ενηλίκων στην Ευρώπη έχει κάνει την πρώτη δόση και το 6,7% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αντίστοιχα, τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχει κάνει το 62% των Ισραηλινών, το 47% των Βρετανών και το 34% των Αμερικανών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News