Κόσμος Τρίτη 6/04/2021, 14:07
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Έως τα τέλη Ιουνίου η ανοσία στην Ευρώπη

Ενώ η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων έως τα τέλη του καλοκαιριού

Φωτ. AP

Οι περισσότερες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν αρκετά εμβόλια κατά του κορωνοϊού για να εμβολιάσουν την  πλειοψηφία των πολιτών τους έως τα τέλη του Ιουνίου, δηλαδή πολύ νωρίτερα από τον επίσημο στόχο των Βρυξελλών, αναφέρεται σε εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία θα είναι σε θέση να εμβολιάσουν πλήρως πάνω   από το 55% του συνολικού πληθυσμού τους, δείχνει το έγγραφο. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων έως τα τέλη του καλοκαιριού, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 55-60% του συνολικού πληθυσμού.

Τα νέα αυτά στοιχεία δημιουργούν ελπίδες ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών της Ε.Ε. θα βελτιωθεί, έπειτα από τις καθυστερήσεις, τη σύγχυση και τις πολιτικές διαμάχες.  

Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι παραδόσεις εμβολίων θα αυξηθούν περίπου στις 360 εκατ. δόσεις το τρέχον τρίμηνο, από περίπου 100 εκατ. δόσεις το α΄ τρίμηνο του έτους.

Το έγγραφο, που έχει ημερομηνία 1 Απριλίου, αναγράφει τον ακριβή αριθμό των δόσεων που θα είναι διαθέσιμες σε κάθε κυβέρνηση έως τα τέλη του Ιουνίου. Ενώ η συνολική εικόνα είναι θετική, κάποιες χώρες-μέλη, όπως η Κροατία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Αυστρία, αναμένεται να μείνουν πίσω. Άλλες χώρες, όπως η Δανία και η Μάλτα, θα φτάσουν στη συλλογική ανοσία πολύ νωρίτερα.

Το δημοσίευμα του Bloomberg δεν κάνει αναφορά στα νούμερα της Ελλάδας. Όμως, οι χώρες που αναμένεται να μείνουν πίσω είναι εκείνες που δεν έκαναν πλήρη χρήση των εμβολίων που δικαιούνταν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμφωνιών αγοράς με τις BioNTech/Pfizer και Moderna, επιλέγοντας να εστιάσουν στο φθηνότερο εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν έχει δηλώσει ότι η Ε.Ε. θα έχει την παραγωγική δυναμικότητα να παραδώσει αρκετές δόσεις εμβολίων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της συλλογικής ανοσίας έως τις 14 Ιουλίου, εφόσον βέβαια οι δόσεις αυτές χορηγηθούν. Πρόκειται για μία συμβολική ημερομηνία, η οποία ταυτίζεται με την Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News