Κόσμος Τρίτη 6/04/2021, 13:02
ΚΟΣΜΟΣ

Στέλεχος του EMA: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ AstraZeneca και θρομβώσεων

Στέλεχος του EMA: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ AstraZeneca και θρομβώσεων

Νέες πληροφορίες για το εμβόλιο της AstraZeneca έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να κάνει λόγο για σύνδεση του βρετανικού εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων στις χώρες της Ε.Ε.

«Μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής εμβολίων του Οργανισμού, Μάρκο Καβαλέρι, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».

Προς το παρόν, ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στην ακριβή αιτία της διασύνδεσης, υπαινισσόμενος ότι αυτό δεν αποκλείεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

Ο ΕΜΑ, εξάλλου, αναμένεται να επικαιροποιήσει τις συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παρενέργειές του εντός της τρέχουσας εβδομάδας, και συγκεκριμένα έως τις 9 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, μετά το μπαράζ «παγώματος» των εμβολιασμών της AstraZeneca ανά την Ευρώπη, ο EMA είχε διαβεβαιώσει ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων, ανάβοντας το «πράσινο» φως για την επανέναρξη της χρήσης του σκευάσματος.

Είχε επισημάνει δε, ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, όπως για παράδειγμα η ηλικία, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνδέουν το εμβόλιο με τα περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα.

Ήδη, πάντως, εκτιμάται ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 66 περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένους σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα δε, σε σύνολο 346.000 δόσεων της AstraZeneca έχει εντοπιστεί ένα περιστατικό πιθανής ανεπιθύμητης παρενέργειας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News