Κόσμος Δευτέρα 5/04/2021, 16:41
ΚΟΣΜΟΣ

O Βρετανός καθηγητής, ο κατάσκοπος Ιβάν και ο άλλος «πόλεμος» στη Συρία

Μάχη για την πληροφορία και την παραπληροφόρηση

O  Βρετανός καθηγητής, ο κατάσκοπος Ιβάν και ο άλλος «πόλεμος» στη Συρία

Ένας Βρετανός καθηγηγής αλληλογραφούσε ηλεκτρονικά επί μήνες μέ έναν άνδρα που παρουσιάζοταν ως «Ιβάν» και δήλωνε κατάσκοπος. Του ζητούσε βοήθεια προκειμένου να «ξεσκεπάσουν» την δράση οργανισμού που βοηθάει να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη εγκληματίες πολέμου, διατεινόμενος ότι στη Συρία ο οργανισμός δρούσε εκ μέρους της CIA και της MI6 προκειμένου να αμαυρώσει την εικόνα του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ζητούσε μάλιστα από τον Ιβάν να κάνει έρευνα για άλλους Βρετανούς ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους. 

Η ανταλλαγή email, στα οποία έχει πρόσβαση το BBC, αποκαλύπτει το πώς μία δεκαετία μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, η μάχη στο πεδίο της πληροφορόρησης και της παραπληροφόρησης μαίνεται. 

Ένα πρωί του Δεκεμβρίου ο καθηγητής Μπιλ Γουίλι, που διευθύνει τον οργανισμό, έλαβε στο inbox του ένα μήνυμα με θέμα: Ερωτήσεις για τον Γουίλιαμ Γουίλι. Ο καθηγητής Πολ Μακίγκ, επιδημιολόγος από το Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, είχε έρθε και στο παρελθόν σε επαφή μαζί του με παρόμοια ερωτήματα για τον μη κυβερνητικό οργανισμό του Γουίλι, την Επιτροπή Διεθνούς Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας (Cija). Γνωρίζοντας τις απόψεις του Μακίγκ ήταν σίγουρος ότι το μήνυμα που έλαβε θα κατηγορούσε την Cija για διαστρέβλωση της αλήθειας σχετικά με τα βασανιστήρια και τους φόνους στις φυλακές της Συρίας.

Την τελευταία δεκαετία οι ερευνητές της Cija έχουν διασώσει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια έγκραφα του συριακού καθεστώτος, το οποίο έχει εμμονή στη γραφειοκρατία, όπως σχολιάζει το BBC, ακόμη και όταν πρόκειται για ωμές δολοφονίες των ανθρώπων του. Τα έγγραφα φυλλάσσονται σε μυστική τοποθεσία στην Ευρώπη. 

Τελικά το email επαναλάμβανε ότι ο Μακίγκ και η ομάδα του ερευνούσαν την Cija, αλλά δεν έθετε ερωτήματα για τη δράση της. Ενδιαφερόταν για τις εταιρείες, που έχει ο Γουίλι στο όνομά του. Ο Γουίλι δεν απάντησε.

Λίγες ώρες αργότερα ο Μακίγκ έλαβε ένα απροσδόκητο email. Ήταν από ανώνυμο αποστολέα και έγραφε: «Το γραφείο μου άκουσε από το Λονδίνο χθες ότι έχεις ερωτήσεις για τη Συρία. Ίσως μπορούμε να σε βοηθήσουμε να φτάσεις στην αλήθεια». Ο καθηγητής απάντησε στον άγνωστο, ρωτώντας τον αν γνωρίζει κάτι για «στημένες» επιθέσεις με χημικά. Ο αποστολέας απάντησε ότι γνώριζε και πως είχε πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες. Ο Μακίγκ ήταν ενθουσιασμένος που είχε μία νέα πηγή, με την οποία διατήρησε την επικοινωνία επί τρεις μήνες. 

Πολύ γρήγορα αποκάλυψε ότι ενδιαφερόταν για τον Μακίγκ και την Cija και ειδικά για τον Γουίλι. H απάντηση που έλαβε; Ο Γουίλι ήταν κατάσκοπος της CIA, που είχε στο παρελθόν εργαστεί για την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ. Ορισμένες από τις πληροφορίες ήταν αληθείς. Ο Γουίλι, Καναδός, είχε προσληφθεί από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ως σύμβουλος για θέματα που αφορούσαν την δίκη του Σαντάμ Χουσέιν, αλλά όπως δηλώνει δεν είχε ποτέ συνεργαστεί με μυστικές υπηρεσίες. 

Ο ίδιος ο Μακίγκ έγραψε στην πηγή του: «Εάν βγούμε δημοσίως και πούμε ότι είναι πράκτορας της CIA θα μας αποκηρύξουν ως οπαδούς θεωριών συνωμοσίας». Ο Ιβάν απάντησε: «Τι παραπάνω πληροφορίες χρειάζεσαι για να το αποκαλύψουμε; Θα τις βρούμε». Αλλά ο Ιβάν δεν ήταν Ρώσος κατάσκοπος. Δεν υπήρχε καν. Τα email γράφονταν από μία ομάδα υπαλλήλων της Cija, που υποστηρίζει ότι μόνο έτσι μπορούσε να μάθει πόσα πολλά ήξερε ο Μακίγκ και πόσο μακριά ήταν διατεθειμένος να φτάσει προκειμένου να κλέψει ή να καταστρέψει τα έγγραφα της οργάνωσης με τις αποδείξεις για τις ωμότητες του καθεστώτος Άσαντ. 

Πηγή: BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS