Κόσμος Δευτέρα 5/04/2021, 13:10
ΚΟΣΜΟΣ

Unicef: 800 εκατ. παιδιά παραμένουν εκτός σχολείων

Unicef: 800 εκατ. παιδιά παραμένουν εκτός σχολείων

Περίπου 800 εκατομμύρια παιδιά από όλο τον κόσμο δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στις τάξεις τους και κάποια ενδεχομένως να μην πάνε ποτέ ξανά στο σχολείο, προειδοποιεί η Unicef. Σε τουλάχιστον 90 χώρες, τα σχολεία είναι είτε κλειστά ή λειτουργούν με ένα μείγμα φυσικής παρουσίας και τηλεκπαίδευσης.

«Δεν φανταζόμουν την έκταση που θα έπαιρνε αυτό όταν τα σχολεία έκλεισαν πέρυσι και δε φανταζόμουν ότι θα συνεχιζόταν για τόσο πολύ. Σε όλα τα σενάρια που κάναμε για τη διατάραξη των προγραμμάτων, αυτή η πιθανότητα δεν εμφανίστηκε ποτέ», είπε στον Guardian ο επικεφαλής εκπαίδευσης του ΟΗΕ, Robert Jenkins.

«Στο αποκορύφωμα της πανδημίας 1,6 δισ. παιδιά δεν πήγαιναν στο σχολείο και τώρα βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά και 800 εκατομμύρια εξακολουθούν  να υποφέρουν από τη διατάραξη της εκπαίδευσής τους, είτε είναι πλήρης ή και μερική», προσθέτει.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι το κλείσιμο των σχολείων συνέβαλε να αυξηθούν μία σειρά από κακοποιητικές συμπεριφορές και απειλές για τα δικαιώματα των παιδιών, από την αυξημένη χρήση της παιδικής εργασίας έως τους αναγκαστικούς γάμους ανηλίκων.

Μελέτη του Save the Children διαπιστώνει ότι στο Λίβανο, γονείς σπρώχνουν τα παιδιά τους στην εργασία, γιατί είναι απελπισμένοι για χρήματα. Η φιλανθρωπική οργάνωση προειδοποιεί ότι πολλά παιδιά δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο.

Στην Ουγκάντα, τα σχολεία παραμένουν κλειστά από το Μάρτιο του 2020 και 15 εκατ. παιδιά έχουν μείνει χωρίς μόρφωση.

Τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο κλείσιμο των σχολείων. Σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, ήδη 2,2 εκατομμύρια κορίτσια εφηβικής ηλικίας δεν φοιτούσαν στο σχολείο πριν από την πανδημία. Τώρα, καθώς ακόμα περισσότερα εξωθούνται  σε αναγκαστικούς γάμους, πολλά δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο σχολείο, έστω και εάν το επιθυμούσαν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News