Κόσμος Δευτέρα 5/04/2021, 12:26
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Με δύο δωρεάν τεστ την εβδομάδα το άνοιγμα της οικονομίας

Βρετανία: Με δύο δωρεάν τεστ την εβδομάδα το άνοιγμα της οικονομίας

Δύο δωρεάν rapid tests την εβδομάδα θα μπορούν να κάνουν από την Παρασκευή, όλοι οι Βρετανοί, καθώς η χώρα προχωρά σταδιακά στο άνοιγμα της οικονομίας της.

Τα rapid tests θα είναι διαθέσιμα στα σχετικά κέντρα εξετάσεων, τα φαρμακεία και μέσω του ταχυδρομείου.  

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστούν τυχόν εστίες του κορωνοϊού καθώς τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν. Όμως οι επικριτές του προγράμματος προειδοποιούν για «σκανδαλώδη» κατασπατάληση χρήματος.

Στο πλαίσιο του οδικού χάρτη για το άνοιγμα της Βρετανίας, τα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά, ενώ οι παμπ και τα εστιατόρια θα αρχίσουν να σερβίρουν σε εξωτερικούς χώρους από τις 12 Απριλίου.

Τα rapid tests προσφέρονται ήδη στους  μαθητές και τις οικογένειές τους, όπως και σε εκείνους που δουλεύουν εκτός του σπιτιού τους. Στοχεύουν κυρίως στους ασυμπτωματικούς και μπορούν να γίνουν στο σπίτι.

Όποιος  βρεθεί θετικός στο rapid test πρέπει να μπει σε καραντίνα μαζί με όσους μένουν στο ίδιο σπίτι. Μπορεί να παραγγείλει δεύτερο PCR Covid test, το οποίο θα σταλεί σε εργαστήριο για ανάλυση. Εάν το δεύτερο τεστ είναι αρνητικό, η υποχρέωση καραντίνας αίρεται.

Με το άνοιγμα των σχολείων, τα rapid tests χρησιμοποιήθηκαν  ευρέως στη Βρετανία, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι από τα 250.000 που πραγματοποιούνταν την ημέρα στα μέσα του Φεβρουαρίου, ο αριθμός τους ξεπέρασε το 1 εκατ. έως τα τέλη του Μαρτίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News