Κόσμος Κυριακή 4/04/2021, 13:20
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αύριο ανακοινώνονται τα διαβατήρια Covid – To φθινόπωρο θα είναι έτοιμα

Βρετανία: Αύριο ανακοινώνονται τα διαβατήρια Covid – To φθινόπωρο θα είναι έτοιμα

Τα λεγόμενα «διαβατήρια Covid» με τα οποία η Βρετανία έχει σχεδιάσει να κάνει την μεγάλη επανεκκίνηση ίσως δεν είναι έτοιμα πριν από το φθινόπωρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph. 

O πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παρουσιάσει αύριο, Δευτέρα, ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να συμμετέχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις όπως αθλητικούς αγώνες, επιδεικνύοντας ένα πιστοποιητικό του εμβολιασμού τους, ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ ή τεστ που δείχνει ότι έχουν αντισώματα. 

Το «διαβατήριο» αυτό θα είναι πιθανότατα στη μορφή εφαρμογής για κινητά, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν μήνες για να αναπτυχθεί, τονίζει η Telegraph επικαλούμενη δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων υπό καθεστώς ανωνυμίας. 

Αν και οι ταχύτατοι ρυθμοί εμβολιασμών στη Βρετανία γεννούν αισιοδοξία, το πλήρες άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας έχει ακόμη πολύ δρόμο. Μάλιστα σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα περισσότεροι από 70 βουλευτές έχουν εκφράσει ανοιχτά τη αντίθεσή τους στη χρήση των διαβατηρίων Covid, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα εργαλείο διακρίσεων και διχασμού της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσει μάχη στη Βουλή ο Τζόνσον για να περάσει η σχετική νομοθεσία. 

«Πρέπει να κοιτάμε κάθε δυνατή επιλογή για να διασφαλίσουμε μία ταχύτερη, πιο ασφαλή και πιο βιώσιμη επιστροφή στην κανονιτκότητα» γράφει ο Μάικλ Γκόουβ, μέλος του υπουργικού συμβουλίου σε ξεχωριστό άρθρο του στην Telegraph. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι «υπάρχουν πολλά πρακτικής και ηθικής φύσεως ερωτήματα, που θα πρέπει να απαντήσουμε πριν σκεφτούμε την ευρεία χρήση του διαβατηρίου». 

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν πιλοτικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και ο τελικός του κυπέλου στο ποδόσφαιρο, με τη συμμετοχή θεατών. Σε αυτές θα χρησιμοποιηθούν κάποιου είδους πιστοποιητικά.

Αύριο εν τω μεταξύ θα ανακοινωθεί πιθανότατα τι θα γίνει και τα διεθνή ταξίδια- κάτι που ενδιαφέρει άμεσα και τον ελληνικό τουρισμό. Το τελευταίο διάστημα ο Μπόρις Τζόνσον δεχόταν πιέσεις να κρατήσει κλειστά τα σύνορα για ταξίδια αναψυχής και τον Μάιο. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News