Κόσμος Παρασκευή 2/04/2021, 22:30
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Μπορεί η Ιταλία να είναι σε lockdown, όμως το «πάρτι» γίνεται στη θάλασσα

Μπορεί η Ιταλία να είναι σε lockdown, όμως το «πάρτι» γίνεται στη θάλασσα

Mπορεί η Ιταλία να είναι σε αυστηρό lockdown το φετινό Πάσχα των Καθολικών με απαγορευμένες τις μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή, όμως στη θάλασσα μέσα στο κρουαζιερόπλοιο MSC Grandiosa οι ταξιδιώτες που τόλμησαν να μπουν στο πλοίο και να κάνουν κρουαζιέρα, απολαμβάνουν την ολιγοήμερη διαμονή τους.

Σε ένα από τα παράδοξα των lockdowns που έκλεισαν ξενοδοχεία και θέρετρα σε πολλά μέρη του πλανήτη, το Grandiosa πλέει στη Μεσόγειο το φετινό χειμώνα πραγματοποιώντας επταήμερες κρουαζιέρες. Ενώ τα κρουαζιερόπλοια έγιναν από την αρχή «πηγή» μετάδοσης του ιού, το Grandiosa προσπάθησε να σχεδιάσει μια πορεία μέσω της πανδημίας με αυστηρά πρωτόκολλα κατά του κορωνοϊού, που έχουν εγκριθεί από τις ιταλικές αρχές οι οποίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια «φούσκα υγείας».

Οι επιβάτες και το πλήρωμα κάνουν τεστ πριν και κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας. Οι εντολές για χρήση μάσκας, οι έλεγχοι θερμοκρασίας, τα βραχιολάκια ανίχνευσης επαφών και ο συχνός καθαρισμός του πλοίου είναι όλα σχεδιασμένα για την αποφυγή εστιών. Οι επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό πρέπει να φτάσουν στην Ιταλία με αρνητικό τεστ COVID-19 που έχει ληφθεί εντός 48 ωρών από την αναχώρησή τους και μόνο οι κάτοικοι των χωρών Σένγκεν της Ευρώπης, καθώς και η Ρουμανία, η Κροατία και η Βουλγαρία, επιτρέπεται να κάνουν κράτηση σύμφωνα με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια COVID-19.

Επίσης, το κρουαζιερόπλοιο διαθέτει και κάποιες καμπίνες που προορίζονται για την απομόνωση όσων ταξιδιωτών βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό. 

Την Τετάρτη, το Grandiosa απέπλευσε από το ιταλικό λιμάνι Σιβιταβέτσια για την Πασχαλινή κρουαζιέρα διάρκειας μίας εβδομάδας με 2.000 επιβάτες σε σύνολο χωρητικότητας 6.000 επιβατών με προγραμματισμένους σταθμούς σε Νάπολη και Βαλέτα στη Μάλτα, προτού επιστρέψει στη Γένοβα. 

Να σημειωθεί ότι η πανδημία έχει βυθίσει τον παγκόσμιο αριθμό επιβατών κρουαζιερόπλοιων από το ρεκόρ των 30 εκατομμυρίων το 2019 σε περίπου 350.000 από τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με την Cruise Lines International, τη μεγαλύτερη ένωση κρουαζιερόπλοιων παγκοσμίως, που αντιπροσωπεύει το 95% της χωρητικότητας κρουαζιέρας. Επί του παρόντος, λιγότερα από 20 πλοία είναι σε λειτουργία παγκοσμίως, ένα μικρό μέρος των στόλων των μελών της CLIA των 270 πλοίων.

Σύμφωνα με μια ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων, η Bermello Ajamii & Partners, έχουν επιβεβαιωθεί μόνο 23 περιπτώσεις COVID-19 σε πλοία από τότε που η αγορά κρουαζιέρας άρχισε να επαναλειτουργεί δοκιμαστικά πέρυσι το καλοκαίρι, με ποσοστό μόλυνσης επιβατών της τάξης του 0,006%.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος κρουαζιέρας αναμένεται να διευρύνει την επαναλειτουργία του εφέτος την Ανοιξη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News