Κόσμος Παρασκευή 2/04/2021, 17:18
ΚΟΣΜΟΣ

Χωριστές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν για τη συνθήκη των πυρηνικών

Χωριστές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν για τη συνθήκη των πυρηνικών

Αξιωματούχοι από την Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον θα ταξιδέψουν στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναβίωση της συνθήκης του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και διεθνείς δυνάμεις, για το πυρηνικό του πρόγραμμα. ΗΠΑ και Ιράν, πάντως, δεν θα έχουν απευθείας συνομιλίες.

Η Τεχεράνη έχει αποκλείσει τις άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, όμως η παρουσία και των δύο πλευρών στην αυστριακή πρωτεύουσα εκτιμάται ότι αποτελεί ένα βήμα προς τα μπροστά.  

«Ιράν και ΗΠΑ θα είναι στην ίδια πόλη, αλλά όχι στο ίδιο δωμάτιο», είπε στο Reuters ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Ιράν, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία –που συμμετείχαν στη συμφωνία του 2015- συζήτησαν σήμερα την πιθανότητα της επιστροφής των ΗΠΑ στη συνθήκη και τρόπους για να διασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της από όλες τις πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχος του Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη το 2018, επιβάλλοντας εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν. Ως αντίποινα, το Ιράν παραβίασε κάποιους από τους περιορισμούς της συνθήκης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να φέρει το Ιράν σε συζητήσεις, προκειμένου και οι δύο πλευρές να συμμορφωθούν με τη συνθήκη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News