Κόσμος Παρασκευή 2/04/2021, 10:31
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Στο μικροσκόπιο της Βρετανίας 25 νέα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων

Εμβόλιο AstraZeneca: Στο μικροσκόπιο της Βρετανίας 25 νέα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων

H βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 25 νέες αναφορές περιστατικών θρομβώσεων σπάνιου τύπου, που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών έως και τις 24 Μαρτίου έχει ανέβει στα 30, σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων. 

Στις 18 Μαρτίου η ίδια αρχή είχε ενημερώσει για 5 περιστατικά. Δεν υπάρχουν αναφορές για παρόμοια περιστατικά σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech όπως διευκρινίστηκε. 

H εξέλιξη αυτή εντείνει τον προβληματισμό την ώρα που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες βάζουν εκ νέου τα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca στο μικροσκόπιο. Η Γερμανία πολύ πρόσφατα αποφάσισε να σταματήσει τη χορήγησή του σε πολίτες κάτω των 60 ετών, επικαλούμενη περιστατικά θρομβώσεων σπάνιου τύπου- τα περισσότερα από τα οποία αφορούσαν γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών. 

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία τα 30 περιστατικά καταγράφονται μεταξύ των 18,1 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων της AstraZeneca που έχουν έως τώρα χορηγηθεί. Ο αριθμός θεωρείται πολύ μικρός. Αυτό που ανησυχεί είναι ότι πρόκειται για σπάνιο τύπο θρομβώσεων σε νέους. Η αρμόδια βρετανική αρχή επισημαίνει πάντως ότι τα οφέλη εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων και συστήνει σε όλους να συνεχίσουν να εμβολιάζονται, όταν καλούνται στο προγραμματισμένο ραντεβού τους. 

Ένα περιστατικό σπάνιας θρόμβωσης, που συνδέεται με το εμβόλιο, εξετάζει και η Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News