Κόσμος Πέμπτη 1/04/2021, 14:52
ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer: Τουλάχιστον έξι μήνες διαρκεί η προστασία του εμβολίου

Pfizer: Τουλάχιστον έξι μήνες διαρκεί η προστασία του εμβολίου

Η προστασία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech διαρκεί τουλάχιστον για έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες, με βάση τα αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών ερευνών, οι οποίες συνεχίζονται.

Είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες ερευνούν το θέμα της διάρκειας του εμβολίου. Και ενώ οι έξι μήνες φαίνονται σαν ένα μικρό διάστημα, είναι μεγαλύτερο από τις 90 ημέρες προστασίας που μέχρι σήμερα αποτελούσαν την καλύτερη ασφαλή εκτίμηση.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο φαρμακευτικές, το εμβόλιό τους παραμένει τουλάχιστον 91% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου για έξι μήνες. Και είναι απολύτως αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη B.1.351, τη λεγόμενη και νοτιοαφρικανική.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι μία μικρή έρευνα με εθελοντές ηλικίας 12 έως 15 ετών, έδειξε αποτελεσματικότητα 100% του εμβολίου.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν το ευνοϊκό προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου μας και μας θέτουν σε θέση να καταθέσουμε αίτηση για πλήρη έγκριση στην αμερικανική αρχή τροφίμων και φαρμάκων», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο έχει εγκριθεί για  έκτακτη χρήση.

Η εταιρεία πραγματοποιεί κλινική έρευνα με τη συμμετοχή πάνω από 46.000 εθελοντών, ανάμεσα στους οποίους έχει καταγράψει 927 κρούσματα κορωνοϊού. «Από τα 927 επιβεβαιωμένα κρούσματα συμπτωματικής COVID-19 στην έρευνα, τα 850 εντοπίστηκαν στην ομάδα που έλαβε το placebo και τα 77 στην ομάδα BNT162b2, κάτι που αντιστοιχεί σε αποτελεσματικότητα 91,3%», αναφέρει η ανακοίνωση. «32 κρούσματα σοβαρής νόσου, με βάση τα κριτήρια του CDC, εντοπίστηκαν στην ομάδα του placebo, έναντι μηδέν στην ομάδα BNT162b2, δείχνοντας ότι το εμβόλιο ήταν 100%  αποτελεσματικό σε αυτή την ανάλυση».

Οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση και πονοκέφαλος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News