Κόσμος Τετάρτη 31/03/2021, 13:36
ΚΟΣΜΟΣ

«Τρίζει» η καρέκλα του Μπολσονάρου στη Βραζιλία

Οξύτατη πολιτική κρίση με φόντο την πανδημία και τις ένοπλες δυνάμεις

«Τρίζει» η καρέκλα του Μπολσονάρου στη Βραζιλία

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη έως τώρα κρίση στην προεδρία του βρίσκεται ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, καθώς οι επικεφαλής του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας παραιτήθηκαν και η χώρα καταγράφει καθημερινά νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων από Covid-19. 

Η άνευ προηγουμένου παραίτηση των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων θεωρείται διαμαρτυρία στις προσπάθειες του προέδρου να αποκτήσει υπέρμετρο έλεγχο επί του στρατού. Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν μία τέτοια «ανταρσία». Η τριπλή παραίτηση ήρθε μάλιστα μία ημέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, που επικρίνεται έντονα για τη διαχείριση των σχέσεων με την Κίνα, την ινδία και τις ΗΠΑ. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι αποτυχίες στο διπλωματικό επίπεδο έχουν αφήσει την Βραζιλία χωρίς επαρκείς δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19. 

Έντονη όμως είναι και δυσφορία των πολιτών καθώς η πανδημία της Covid19 μαίνεται ανεξέλεγκτη. Σχεδόν 314.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορωνοϊό. Μόλις χθες, Τρίτη, είχαμε νέο ημερήσιο ρεκόρ 3.780 θανάτων. Υπό τις συνθήκες αυτές η δημοτικότητα του κ. Μπολσονάρου έχει καταρρεύσει. 

Η Βραζιλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 παγκοσμίως (12,6 εκατομμύρια), μετά τις ΗΠΑ. Εκφράζονται φόβοι ότι η χώρα θα εξελιχθεί σε απειλή για την παγκόσμια υγεία, αφού ο Μπολσονάρου αντιτίθεται σθεναρά σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι νέο στέλεχος του ιού είναι άκρως μεταδοτικό και θανατηφόρο. Σύμφωνα με το BBC από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Μαρτίου είχαμε εξαπλασιασμό των κρουσμάτων στις ηλικίες 40 -49 ετών. 

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Datafohla, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου, το 43% των Βραζιλιάνων επιρρίπτουν την ευθύνη για την διαχείριση της πανδημίας Covid-19 προσωπικά στον Μπολσονάρου. Το 54% δηλώνει ότι οι επιδόσεις του σε αυτό το μέτωπο είναι «κακές ή πολύ κακές», έναντι ποσοστού 48% στα τέλη Ιανουαρίου. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News