Κόσμος Τρίτη 30/03/2021, 19:49
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού ζητά ο ΠΟΥ

Νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού ζητά ο ΠΟΥ

Νέα έρευνα για τη θεωρία περί δημιουργίας του κορωνοϊού σε εργαστήριο της Κίνας ζήτησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος επέκρινε την ελλιπή πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων σε κρίσιμης σημασίας δεδομένα.

Παρότι οι ειδικοί εκτίμησαν ότι το σενάριο διαφυγής του ιού από εργαστήριο είναι η λιγότερο πιθανή ερμηνεία, ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε σήμερα ότι «απαιτείται περαιτέρω έρευνα, πιθανότατα με νέες αποστολές εξειδικευμένων ειδικών».

Η θεωρία ότι ο ιός διέφυγε από εργαστήριο της Κίνας προβλήθηκε ιδιαίτερα από την αμερικανική κυβέρνηση, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Το Πεκίνο, από την πλευρά του, έχει αναφανδόν απορρίψει τα παραπάνω.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των ειδικών, οι οποίοι ερεύνησαν το σενάριο της εργαστηριακής διαφυγής της Covid-19, ο Τέντρος κατήγγειλε ότι οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ αντιμετώπισαν δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβασή τους σε «ανεπεξέργαστα δεδομένα» κατά την παραμονή τους στην Κίνα.

«Ελπίζω ότι οι νέες μελέτες θα βασίζονται σ’ ένα ευρύτερο και ταχύτερο μοίρασμα των δεδομένων» έσπευσε να προσθέσει. «Αυτή η έκθεση είναι μια πολύ σημαντική αρχή, αλλά δεν είναι η τελευταία λέξη».

Το βασικό συμπέρασμα της Επιτροπή του ΠΟΥ είναι ότιο κορωνοϊός μεταδόθηκε στους ανθρώπους πιθανότατα από τις νυχτερίδες και μέσω ενός άλλου ζώου. Χαρακτηρίζει μάλιστα, ως «εξαιρετικά απίθανη» την αρχική μετάδοση μέσω εργαστηριακής διαρροής. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019. Στις αρχές του 2020 έφθασε και στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνάει τα 128 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 2,79 εκατομμύρια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News