Κόσμος Τρίτη 30/03/2021, 14:53
ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Η Κίνα περιορίζει τη Βουλή στους «πατριώτες»

Χονγκ Κονγκ: Η Κίνα περιορίζει τη Βουλή στους «πατριώτες»

Σαρωτικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο του Χονγκ Κονγκ πέρασε το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας, που επιδιώκει με κάθε τρόπο να ενισχύσει τον έλεγχό του επί της ημιαυτόνομης περιοχής. Ο αριθμός των απευθείας εκλεγμένων εκπροσώπων στη Βουλή μειώνεται κατά 50% και οι υποψήφιοι βουλευτές θα πρέπει να εγκρίνονται από φιλική προς το Πεκίνο επιτροπή που θα διασφαλίζει την πίστη τους στην κυρίως χώρα. 

Στόχος είναι να διασφαλιστεί πως μόνο «πατριώτες» θα βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Οι επικριτές της Κίνας προειδοποιούν πως το νέο πλαίσιο θα σημάνει το τέλος της Δημοκρατίας, εκδιώκοντας ουσιαστικά όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης από τη βουλή. 

Η πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, υποστήριξε πως δεν υπάρχει ένας τρόπος “που να ταιριάζει σε όλους” για τη δημοκρατία, προσθέτοντας ότι η επιτροπή δεν θα ελέγχει τους υποψηφίους για τις πολιτικές θέσεις, αλλά θα απομακρύνει τους “μη- πατριώτες”. Η κ. Λαμ ισχυρίστηκε ότι εφόσον οι υποψήφιοι δείχνουν πίστη στο Χονγκ Κονγκ, σέβονται το Κράτος Δικαίου και περνούν τους ελέγχους εθνικής ασφαλείας, θα μπορούν κανονικά να συμμετέχουν στις εκλογές. 

«Οι άνθρωποι που έχουν διαφορετικά πολιτικά πιστεύω, που κλίνουν περισσότερο προς τη δημοκρατία ή που είναι πιο συντηρητικοί, που ανήκουν στην αριστερά ή στη δεξιά, από τη στιγμή που θα πληρούν τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις, δεν βλέπω γιατί δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν την εκλογή τους» είπε σε δημοσιογράφους. 

Οι πρώτες εκλογές υπό το νέο πλαίσιο θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο. Η αλλαγή ήταν κάτι που ομως πολλοί έβλεπαν να έρχεται στο Χονγκ Κονγκ εδώ και καιρό. 

Πηγή: BBC 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS