Κόσμος Τρίτη 30/03/2021, 12:43
ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπίζοντας νάρκες με βοήθεια από μέλισσες και drones

Εντοπίζοντας νάρκες με βοήθεια από μέλισσες και drones

Ανάμεσα στις πολλές αρετές που έχουν οι μέλισσες είναι και η δυνατότητά τους να εντοπίζουν… νάρκες. Πιάνουν στον αέρα τη μυρωδιά τους με τις κεραίες τους, κάτι που ερευνητές σε χώρες όπως η Κροατία αξιοποιούν εδώ και χρόνια. Μάλιστα με προσπαθούν να τελειοποιήσουν την ικανότητα αυτή των μελισσών με εκπαίδευση σε πρώην ναρκοπέδια. 

Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να ακολουθήσουν την πορεία των μελισσών μέσα σε μία τεράστια περιοχή, στην οποία υπάρχουν υποψίες για νάρκες και βόμβες. Και εδώ έρχονται να βοηθήσουν τα drones. Μία ομάδα από τη Βοσνία, την Ερζεγοβίνη και την Κροατία βρήκε έναν τρόπο να χρησιμοποιεί τα drones για να παρακολουθεί τις μέλισσες ενώ εργάζονται. 

Τα μη επανδρωμένα οχήματα πετούν ανά τον κόσμο, συλλαμβάνουν εικόνες των εντόμων, τις οποίες αργότερα αναλύουν υπολογιστές, αποκαλύπτοντας πού μπορεί να βρίσκονται κρυμμένα ναρκοπέδια στο έδαφος. 

Τα ναρκοπέδια που θάφτηκαν κατά τη διάρκεια πολέμων που έλαβαν χώρα δεκαετίες πριν εξακολουθούν να συνιστούν θανάσιμη απειλή σε πολλά μέρη του κόσμου. Χιλιάδες νάρκες “φυτεύτηκαν” κατά τους βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990 και αρκετές υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 80.000 νάρκες ξηράς στη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη και επιπλέον 30.000 στην Κροατία. Η απομάκρυνσή τους είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα που θέλει χρόνο, υπομονή και προσοχή. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Αλλά οι δυνατότητες της τεχνολογίας και της φύσης φαίνεται ότι μπορούν σε αυτή τη διαδικασία να προστατεύσουν τον άνθρωπο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News