Κόσμος Δευτέρα 29/03/2021, 14:03
ΚΟΣΜΟΣ

Τα «πεφταστέρια» της Μιανμάρ: Τα παιδιά που έπεσαν νεκρά από τις σφαίρες των πραξικοπηματιών

Τα «πεφταστέρια» της Μιανμάρ: Τα παιδιά που έπεσαν νεκρά από τις σφαίρες των πραξικοπηματιών

Η πιο φονική ημέρα από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου έχει βυθίσει στο πένθος τη χώρα. Οι δυνάμεις του στρατού σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους το Σάββατο. Κάποιους σε διαδηλώσεις, άλλους στα σπίτια τους. Οι άνθρωποι που αντιστέκονται στους πραξικοπηματίες αποκαλούν τους νεκρούς «πεφταστέρια». 

Η οδύνη απερίγραπτη για τα 7 παιδιά που σκοτώθηκαν. Η 11χρονη Άιε Μίατ Του οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία μαζί με λουλούδια, παιχνίδια και μία ζωγραφιά Hello Kitty.

Τα τοπικά μέσα ανέφεραν ότι έπεσε νεκρή από τα ανεξέλεγκτα πυρά των στρατιωτών στη νοτιοανατολική πόλη Μόλαμαϊν. Στη Μεκτίλα η μητέρα της 14χρονης Παν Έι Πίου είπε στο BBC ότι έτρεξε να κλείσει όλες τις πόρτες του σπιτιού όταν άκουσε τον στρατό στο δρόμο, αλλά δεν πρόλαβε. «Την είδα να καταρρέει και αρχικά νόμιζα πως απλά σκόνταψε και έπεσε. Αλλά μετά αίμα άρχισε να τρέχει από το στήθος της».

Στην πόλη Γιανγκόν ο 13χρονος Σάι Γουέι Γουάν έπαιζε ανέμελα όταν τον βρήκε η σφαίρα. Οι κάτοικοι μένουν να αναρωτιούνται πόσα ακόμη «πεφταστέρια» θα μετρήσουν. 

Τα «πεφταστέρια» της Μιανμάρ: Τα παιδιά που έπεσαν νεκρά από τις σφαίρες των πραξικοπηματιών-1

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο 40χρονος Άιε Κο. Πατέρας τεσσάρων παιδιών ζούσε στην πόλη Μάνταλεϊ, όπου πωλούσε σνακ καρύδας και αφεψήματα και ανήκε στην ομάδα επιφυλακής, που είχε δημιουργήσει η γειτονιά. Σύμφωνα με μαρτυρίες, που επικαλείται το BBC τραυματίστηκε από πυρά όταν στρατιώτες εισέβαλαν στην περιοχή. Στη συνέχεια τον έσυραν πάνω σε μία στίβα από φλεγόμενα λάστιχα αυτοκινήτων, που είχαν τοποθετηθεί ως οδοφράγματα από τους διαδηλωτές. Φώναζε «Βοήθεια, μητέρα» όπως δήλωσε ένας κάτοικος στο ειδησεογραφικό site Myanmar Now. Η κηδεία του έγινε την Κυριακή με τους συγγενείς και φίλους να θρηνούν για την απώλεια. «Ήταν αυτός που έφερνε το ψωμί στην οικογένεια» είπε ένας συγγενής στο AFP. 

Τα «πεφταστέρια» της Μιανμάρ: Τα παιδιά που έπεσαν νεκρά από τις σφαίρες των πραξικοπηματιών-2

Αλλού στη Μάντελεϊ οι κάτοικοι θρηνούσαν για τον θάνατο του 18χρονου Άουνγκ Ζιν Πίο. Ήταν τερματοφύλακας στην ομάδα Lin Latt Futsal Club και βοηθούσε ως εθελοντής σε ένα κέντρο εντατικής θεραπείας κατά την πανδημία, σύμφωνα με το Reuters. Η οικογένειά του είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλωτών όταν έπεσε νεκρός από πυρά στρατιωτικών το Σάββατο. «Είχα μόνο αυτόν τον γιο. Αφήστε με να πεθάνω» έλεγε η μητέρα του πάνω από το φέρετρό του.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News