Κόσμος Σάββατο 27/03/2021, 17:53
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

The Times: Κοντά σε συμφωνία Λονδίνου – Ε.Ε. για τα εμβόλια

The Times: Κοντά σε συμφωνία Λονδίνου – Ε.Ε. για τα εμβόλια

Η Βρετανία βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας για την παραλαβή εμβολίων κατά της Covid με την Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, η οποία θα απομακρύνει την απειλή να διακόψει τις παραδόσεις το μπλοκ, όπως αναφέρει σήμερα Σάββατο η εφημερίδα The Times.

Με βάση τη συμφωνία, η Ε.Ε. θα άρει την απειλή να απαγορεύσει την εξαγωγή στη Βρετανία των εμβολίων της Pfizer-BioNTech, προσθέτει η εφημερίδα.

Η βρετανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει από την πλευρά της να παραιτηθεί από τις προμήθειες εμβολίων της AstraZeneca, που επρόκειτο να εξαχθούν από ένα εργοστάσιο στις Κάτω Χώρες της εταιρείας Halix, συνεργάτη της AstraZeneca.

Ωστόσο, η Ε.Ε. δεν απείλησε ποτέ με απαγόρευση των εξαγωγών εμβολίων, αλλά έχει διευκρινίσει ότι πιθανόν να απαγορεύσει κατά περίπτωση τις αποστολές συγκεκριμένων εμβολίων σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού ή χώρες που δεν εξάγουν εμβόλια στην Ε.Ε..

«Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες αυτό το σαββατοκύριακο», είπε σήμερα μια πηγή της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι δεν περιλαμβάνεται στις συνομιλίες η αποστολή εμβολίων που παρήχθησαν στην Ολλανδία.

Μια δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ε.Ε. δεν έχει καμία πρόθεση να μοιραστεί με τη Βρετανία τα εμβόλια από τη Halix, που εκτιμάται ότι έχει ήδη παρασκευάσει αρκετές ποσότητες για περίπου 15-20 εκατομμύρια δόσεις και μπορεί να παρασκευάσει ποσότητες για πέντε εκατομμύρια εμβόλια τον μήνα.

Η βρετανική κυβέρνηση, η Pfizer-BioNTech και η AstraZeneca δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για να σχολιάσουν.

Η ένσταση της Ε.Ε. ακολουθεί τις επανειλημμένες αρνήσεις της Βρετανίας να μοιραστεί με τις Βρυξέλλες τις δόσεις εμβολίων της AstraZeneca που παράγονται σε δύο εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία μονάδων παραγωγής της Halix στην Ολλανδία που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca και σε μια μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας .

Τα πρώτα εμβόλια της AstraZeneca που θα παραχθούν στην μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία αναμένονται στο τέλος του Μαρτίου, ενώ οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου Pfizer/BioNTech της μονάδας του Μάρμπουργκ αναμένεται να διανεμηθούν στις αρχές του Απριλίου.

Σκοπός των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση της ικανότητας παραγωγής και της προμήθειας σε εμβόλια της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόβλημα με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη οδήγησε σε αντιπαράθεση με τη Βρετανία, η οποία έχει εισαγάγει 21 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων παρασκευασμένων στην Ε.Ε., σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε..

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters, The Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News