Κόσμος Σάββατο 27/03/2021, 15:33
ΚΟΣΜΟΣ

Διώρυγα Σουέζ: Ξεκίνησε πάλι η επιχείρηση απομάκρυνσης του Ever Given

Διώρυγα Σουέζ: Ξεκίνησε πάλι η επιχείρηση απομάκρυνσης του Ever Given

Ξεκίνησε και πάλι πριν από λίγο, η επιχείρηση ρυμούλκησης του γιγάντιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ.

Εάν η απόπειρα αποκόλλησής του 400 μέτρων Ever Given είναι ανεπιτυχής, θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του θέματος. 

Σύμφωνα με τις πηγές, για να αποκολληθεί το πλοίο θα πρέπει να απομακρυνθούν τόνοι άμμου γύρω από την πλώρη του.

Σημειώνεται ότι οι βυθοκόροι είχαν έως χθες απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου, ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την αρχή της Διώρυγας, 321 πλοία βρίσκονται σε αναμονή για να τη διασχίσουν. 

Όπως ανέφερε ο βρετανικός οίκος ναυτιλιακών αποτιμήσεων στην αγγλική έκδοση της Καθημερινής, το συνολικό κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα ανέλθει περί τα 130-140 εκατ. δολάρια εάν το πλοίο αποκολληθεί την Κυριακή, ποσό που ανεβαίνει στα 300 εκατ. δολάρια εάν το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ σαλπάρει ξανά έως την Τετάρτη.

Εφόσον όμως επιβεβαιωθούν οι βάσιμες ανησυχίες ότι θα απαιτηθούν πολλές ακόμη ημέρες, με το πλοίο ακίνητο έως τις 5 Απριλίου, τότε οι απώλειες για την παγκόσμια οικονομία θα ανέλθουν στο 1 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα πάντα με τη VesselsValue.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News