Κόσμος Παρασκευή 26/03/2021, 09:59
ΚΟΣΜΟΣ

H E.Ε. έχει εξάγει περισσότερα εμβόλια από όσα έχει χορηγήσει στους πολίτες της

H E.Ε. έχει εξάγει περισσότερα εμβόλια από όσα έχει χορηγήσει στους πολίτες της

Νέο μήνυμα προς την AstraZeneca στέλνουν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούν στο τραπέζι το όπλο της απαγόρευσης των εξαγωγών εμβολίων για την Covid-19, αν και είναι προφανές πως είναι άκρως επιφυλακτικοί στο να το χρησιμοποιήσουν. 

«Η εταιρεία πρέπει να τιμήσει το συμβόλαιό της με τα κράτη μέλη… Πρέπει να ανταποκριθεί στις δόσεις που έχει υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν αρχίσει να εξάγει αλλού» διεμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνει η εταιρεία. Και εμείς θέλουμε να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες ότι θα λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί». 

Η Ε.Ε. έχει δεχθεί έντονη κριτική, κυρίως από τη Βρετανία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για την απειλή της απαγόρευσης εξαγωγών. Κατηγορείται για «εθνικισμό» των εμβολίων. Ωστόσο η Ε.Ε. απαντά ότι μέχρι τώρα η Ε.Ε. έχει εξάγει 77 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid19 σε 33 χώρες, ενώ έχει χορηγήσει 62 εκατ. δόσεις στους δικούς της πολίτες. Ο μεγαλύτερος παραλήπτης είναι η Βρετανία, τα 2/3 των εμβολίων της οποίας παράγονται σε έδαφος της Ε.Ε. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει μάλιστα εκφράσει φόβους ότι θα μπορούσε η Ε.Ε. να μπλοκάρει και τις εξαγωγές εμβολίων των Pfizer/BioNTech που λαμβάνει η χώρα του από εργοστάσιο στο Βέλγιο. 

Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της απόφασης της Κομισιόν να απειλήσει με μπλόκο στις εξαγωγές είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος και τη χαρακτήρισε το «τέλος της αφέλειας» εκ μέρους της Ε.Ε. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News