Κόσμος Πέμπτη 25/03/2021, 08:53
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους

Δύο βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα σήμερα το πρωί στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, παραβιάζοντας έτσι για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφλείας του ΟΗΕ.

Οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 450 χιλιομέτρων, ενώ έφθασαν σε ύψος 60 χιλιομέτρων, πάντα σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο. Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο «επαγρύπνησης» και «παρακολούθησης» της Βόρειας Κορέας σε «στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», τον βασικό σύμμαχο της Σεούλ, πρόσθεσε το γενικό επιτελείο.

Οι ενέργειες αυτές συνιστούν την πρώτη σοβαρή πρόκληση για την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως σχολιάζουν αναλυτές. Η USINDOPACOM, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως οι δοκιμές δείχνουν ότι τα «παράνομα» προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων απειλούν τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεννόηση με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τόκιο και Σεούλ αντέδρασαν επίσης έντονα, υπογραμμίζοντας πως η εκτόξευση των πυραύλων συνιστά απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε εκτοξεύσει δύο πυραύλους την περασμένη Κυριακή, μετά την επίσκεψη στη Σεούλ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν. 

Πηγή: BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News