Κόσμος Τετάρτη 24/03/2021, 10:45
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Βλέπει τουρκικό δάκτυλο στις γαλλικές εκλογές

Μακρόν: Βλέπει τουρκικό δάκτυλο στις γαλλικές εκλογές

Την ανησυχία του ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι απειλές δεν είναι κεκαλυμμένες, επομένως πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό France.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ του Μακρόν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι τεταμένες, με τις εντάσεις να πηγάζουν από θρησκευτικά θέματα έως τις ενεργειακές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επιστολές τον Ιανουάριο και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να κατεβάσουν τους τόνους. Στις 2 Μαρτίου πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη.

Ο Μακρόν δεν εξήγησε πώς η Τουρκία θα προσπαθήσει να παρέμβει στις γαλλικές εκλογές ή εάν αναφέρεται στις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου ή τις προεδρικές του 2022.

Είπε μόνο ότι η Τουρκία θα «παίξει με την κοινή γνώμη». Πιθανολογείται ότι αναφερόταν στην επιρροή που ασκεί η χώρα σε κομμάτια της τουρκικής διασποράς μέσω των σχολείων, των τζαμιών και άλλων οργανισμών.

Πάντως, ο Μακρόν τόνισε την ανάγκη να επιχειρηθεί ένας διάλογος με την Τουρκία. «Εάν μέσα σε ένα βράδυ πεις: Δεν μπορούμε να δουλέψουμε πια μαζί σας, όχι άλλες συζητήσεις, τότε ανοίγουν τις πόρτες και έχεις 3 εκατ. Σύρους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη. Πρέπει να δουλέψουμε με την Τουρκία», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις προεδρικές εκλογές του 2017, ο Μακρόν  είχε κατηγορήσει την Τουρκία ότι χάκαρε τους servers του κόμματός του και διέσπειρα παραπληροφόρηση. Οι αμερικανικές αρχές αργότερα επιβεβαίωσαν ότι Ρώσοι χάκερς που είχαν κρατική στήριξη, ήταν υπεύθυνοι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News