Κόσμος Τρίτη 23/03/2021, 09:45
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Αμερικανός οργανισμός αμφισβητεί τα δεδομένα

Εμβόλιο AstraZeneca: Αμερικανός οργανισμός αμφισβητεί τα δεδομένα

Αμερικανική υπηρεσία υγείας εξέφρασε σήμερα, Τρίτη, ανησυχία ότι η AstraZeneca έχει συμπεριλάβει παρωχημένες πληροφορίες από μία κλινική δοκιμή για το εμβόλιό της κατά της Covid19, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τα δημοσιευμένα αποτελέσματά της. 

Το Συμβούλιο Παρακολούθησης Δεδομένων Ασφαλείας (DSMB), όπως ονομάζεται η υπηρεσία, καλεί την εταιρεία να επανεξετάσει τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και να δημοσιεύσει μία επικαιροποιημένη εκδοχή τους το ταχύτερο δυνατόν. Ανάλογη έκκληση απευθύνει και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νοσημάτων (NIAID), στο οποίο επικεφαλής είναι ο Άντονι Φάουτσι.  Η AstraZeneca δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του CNBC να σχολιάσει την εξέλιξη. 

Η ανακοίνωση έρχεται μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μεγάλης κλινικής δοκιμής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο είναι 79% αποτελεσματικό στην αποτροπή συμπτωματικής νόσησης και 100% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου και νοσηλείας. Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν πάνω από 32.000 εθελοντές σε 88 κέντρα δοκιμών στις ΗΠΑ, το Περού και τη Χιλή και τα ευρήματα έγιναν δεκτά ως «απροσδόκητα θετικά» και «καλά νέα για την παγκόσμια κοινότητα». 

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ετοιμάσει την ανάλυση για υποβολή στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για κατεπείγουσα χρήση πριν από τα μέσα Απριλίου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News