Κόσμος Τρίτη 23/03/2021, 09:25
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις από τη Δύση κατά του «δράκου», που αντεπιτίθεται

Κυρώσεις από τη Δύση κατά του «δράκου», που αντεπιτίθεται

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς ακολούθησαν το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Κίνας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων. Άμεση ήταν η απάντηση του Πεκίνου. 

Η Ε.Ε. ήταν η πρώτη που προέβη σε κυρώσεις κατά τεσσάρων Κινέζων αξιωματούχων και ενός οργανισμού, εν μέσω καταγγελιών από διεθνείς οργανισμούς ότι η Κίνα υποβάλλει συστηματικά σε καταναγκαστική εργασία και στερεί στοιχειώδη δικαιώματα στους Ουιγούρους. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία (που είναι επικεφαλής στις συναντήσεις των G7 φέτος) ακολούθησαν με παρόμοιες κυρώσεις, οι οποίες είναι εν πολλοίς συμβολικές και δεν αναμένεται να επηρεάσουν την οικονομία ή τη συμπεριφορά της Κίνας, όπως σχολιάζουν αναλυτές. 

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε πως «στέλνουμε το πλέον ξεκάθαρο μήνυμα στην κινεζική κυβέρνηση ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα κλείσει τα μάτια σε τόσο σοβαρές και συστηματικές παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα δράσει συντονισμένα προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι». 

Η Κίνα δεν άργησε να περάσει στην αντεπίθεση. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει κυρώσεις κατά 10 ατόμων και 4 οργανισμών στην Ε.Ε. διατεινόμενό ότι τα μέτρα που ελήφθησαν «πλήττουν τα συμφέροντα και την εθνική κυριαρχία της Κίνας» και δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα. «Η κίνηση αυτή στηρίζεται σε ψεύδη και παραπληροφόρηση, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παρεμβαίνει ωμά στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις βασικές νόρμες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και υπονομεύει σοβαρά τις σχέσεις Κίνας- Ε.Ε.» τονίζει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Η κινεζική πλευρά καλεί την Ε.Ε. να αναθεωρήσει, να δει αντικειμενικά την σοβαρότητα του λάθους τους και να το αντιμετωπίσει» συμπληρώνει. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News