Κόσμος Δευτέρα 22/03/2021, 22:56
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

ΠΟΥ: Εντείνεται η ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων

ΠΟΥ: Εντείνεται η ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων

Η ανισότητα, όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια για την Covid-19, μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών χωρών «εντείνεται» και καταντάει «γελοία», υποστήριξε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Τον Ιανουάριο, είχα πει ότι ο κόσμος θα βρισκόταν στα πρόθυρα μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας αν δεν λαμβάνονταν κατεπειγόντως μέτρα για να διασφαλιστεί η ίση κατανομή των εμβολίων. Έχουμε τα μέσα για να αποφύγουμε αυτήν την αποτυχία, αλλά είναι σοκαριστικό να παρατηρούμε πόσο λίγα πράγματα έγιναν για να την αποφύγουμε», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Το χάσμα μεταξύ του αριθμού των εμβολίων που χορηγούνται στις πλούσιες χώρες και του αριθμού εκείνων που δίνονται μέσω του συστήματος Covax (στις φτωχές) διευρύνεται και καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο αφύσικο», πρόσθεσε.

Το διεθνές σύστημα Covax δημιουργήθηκε από τον ΠΟΥ με στόχο να χορηγηθούν φέτος δόσεις εμβολίων στο 20% του πληθυσμού σε περίπου 200 χώρες και εδάφη. Περιλαμβάνει έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό που βοηθά 92 φτωχές χώρες.

«Οι χώρες που επί του παρόντος εμβολιάζουν τους υγιείς νέους ανθρώπους, που έχουν μικρή πιθανότητα να προσβληθούν από την Covid-19, το κάνουν σε βάρος της ζωής του υγειονομικού προσωπικού, των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων σε άλλες χώρες», υπογράμμισε ο Τέντρος.

«Οι φτωχότερες χώρες αναρωτιούνται αν οι πλούσιες πιστεύουν πραγματικά αυτά που λένε όταν μιλάνε για αλληλεγγύη. Η άνιση κατανομή των εμβολίων δεν είναι μονάχα μια ηθική προσβολή. Είναι επίσης αυτοκαταστροφική, σε οικονομικό και επιδημιολογικό επίπεδο», επέμεινε.

«Ορισμένες χώρες βιάζονται να εμβολιάσουν όλον τον πληθυσμό τους ενώ άλλες δεν έχουν τίποτα. Αυτό μπορεί να τους δώσει κάποια ασφάλεια, βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας», προειδοποίησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News