Κόσμος Δευτέρα 22/03/2021, 09:18
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι έδειξε για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια μεγάλη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι έδειξε για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια μεγάλη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid19 στις ΗΠΑ,με τη συμμετοχή 32.449 εθελοντών.

Σύμφωνα με την εταιρεία η ενδιάμεση ανάλυση έδειξε αποτελεσματικότητα 79% έναντι νόσησης με συμπτώματα και 100% αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής ή κρίσιμης ασθένειας και νοσηλείας. Η αποτελεσματικότητα σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 65% ήταν 80%.  Περίπου το 20% των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών. 

Σημειώνεται ότι στην κλινική δοκιμή χορηγούνται δύο δόσεις του εμβολίου με απόσταση 4 εβδομάδων. Δεν διαπιστώθηκε κανένας αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης για τους συμμετέχοντες που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. 

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν ξεκινήσει και πάλι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ύστερα από προληπτική διακοπή τους και μετά το πόρισμα του EMA που άναψε το πράσινο φως, κρίνοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. 

Προ ημερών πάντως Γερμανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ότι εντόπισαν έναν συγκεκριμένο μηχανισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία θρομβώσεων στα αγγεία του εγκεφάλου σε μία υποομάδα του πληθυσμού. Όπως είπαν για τη δημιουργία θρομβώσεων ευθύνονται ορισμένα μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόμοιες υποθέσεις διατύπωσαν χθες και Νορβηγοί ερευνητές. 

Πηγή: Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News